Levajčevo djelo oživljeno na promociji

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levajčevo djelo oživljeno na promociji

BANJALUKA - Knjiga "Brod koji nije plovna lađa", pisca i dugogodišnjeg profesora banjalučke gimnazije Tihomira Levajca, promovisana je u utorak veče u punoj Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

"Levajčeve promocije nisu samo promocije, kao što ni Levajac nije samo Levajac. One su uvijek neki vid predstave", rekao je na početku književnik Goran Dakić, voditelj programa.

Zaista, neupućeni su pomislili da je njegovo obraćanje publici bilo obraćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nekim do sada neobjavljenim stihovima Miloša Crnjanskog, a bila je to prva rečenica novog Levajčevog romana.

Isječke iz knjige nastavio je da čita pjesnik Milenko Gemaljević. Fabulu romana dalje su nam dočaravali sadašnji učenik Gimnazije Severin Kesić, glumeći ludu koja zajedno sa kapetanom u kabini upravlja brodom, a potom i Radenka Ševo, glumica banjalučkog Narodnog pozorišta Republike Srpske, koja je glumila vidovitu Vidosavu koja se zajedno sa narodom nalazi na palubi broda. Dio programa propraćen je i zvučnim efektima - "tajno snimljeni" glumci NP RS uz zvuke talasa predstavljali su glas naroda. Bilo je tu i gitare i pjesme, a riječi kritike uputili su doktor medicine i pjesnik Mirko Ljubanić, te književnik Mirko Vuković.

Vuković je pričao o eksplicitnosti, simboličkoj obojenosti, odnosu duplog ogledala i mnogo čemu još u satiričnom i ironičnom romanu Tihomira Levajca.

Ljubanić je, pak, "optužio" pisca promovisanog djela da se vodio floskulama starog zavjeta "oko za oko, zub za zub", a ne novog "ko tebe kamenom, ti njega hljebom".

Na kraju je, ipak, naglasio da je knjiga u potpunosti istorijski opravdana i da služi svima nama da se zapitamo ko smo, odakle smo krenuli i gdje ćemo stići.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.