Grad Beograd obeležio krsnu slavu - Spasovdan

Izvor: Danas, 22.Maj.2015, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Beograd obeležio krsnu slavu - Spasovdan

Svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, svečanom litijom centralnim gradskim ulicama, unošonjem ikone, paljenjem sveće i lomljenjem slavskog kolača u Starom dvoru juče je obeležena krsna slava Beograda - Spasovdan.

Gradonačelnik Siniša Mali, ovogodišnji domaćin slave, čestitao je ovaj svečani dan Beograđanima, uz podsećanje da ga obeležavaju svi građani- prestonice, bez obzira na veroispovest.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
- Ove godine najveći broj Beograđana pridružio se litiji, što govori koliko je ovaj dan bitan za sve građane prestonice - istakao je gradonačelnik, koji je prethodno svečano uneo ikonu Vaznesenja gospodnjeg u Skupštinu grada i upalio slavsku sveću.

Pored gradonačelnika, u svečanoj litiji, koju je predvodio patrijarh srpski Irinej, učestvovali su i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, pomoćnici gradonačelnika Irena Vujović i Borko Milosavljević, gradski arhitekta Milutin Folić, članovi Gradskog veća i gradski sekretari, kao i veliki broj građana, predstavnika Vojske i crkvenih velikodostojnika.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status prestonice, u čast obnove i napretka.

Starozavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost i predstavlja jedan od deset praznika posvećenih Hristu.

Vaznesenje spada u pokretne praznike, uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Handkeu uručena povelja počasnog građanina Beograda

- Nema pisca na svetu koji nas je više zadužio od Petera Handkea. Izabrali ste teži put - put borbe i istine i zbog toga Vas Srbija i Beograd cene - rekao je gradonačelnik Siniša Mali podsetivši na piščeve eseje o Srbiji i osporavanja koja je doživljavao zato što se protivio diskriminaciji srpskog naroda.

Austrijski pisac je nakon uručenja Povelje, na srpskom jeziku rekao da obećava da će ostati veran Beogradu - tragičnom gradu ali gradu koji je, kako je istakao, svetao i spolja i iznutra.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.