Protest DSS-a i Dveri zbog sporazuma s NATO-om

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest DSS-a i Dveri zbog sporazuma s NATO-om

Demokratska stranka Srbije, pokret Dveri i publicista Željko Cvijanović predali su u Skupštini Srbije protestno pismo povodom potpisivanja IPAP sporazuma Srbije sa NATO-om, ali i zbog organizovanja seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, koji se održava u Beogradu.
DSS i Dveri su hteli da održe konferenciju za novinare u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Domu Narodne skupštine, što im nije dozvoljeno, pa su konferenciju održali ispred zgrade parlamenta, gde su pročitali pismo, a potom ga na pisarnici predali, prenosi Beta.

U pismu se navodi da se potpisivanjem IPAP sporazuma Srbija opasno približila "najmračnijoj vojnoj organizaciji današnjice" i da je time ozbiljno narušila svoju poziciju vojne neutralnosti.
IPAP sporazum, odnosno Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO potpisan je 21. marta ove godine u Briselu. Predstavlja najviši oblik saradnje jedne zemlje s NATO-om kroz Partnerstvo za mir, a koji ne podrazumeva članstvo u Alijansi.
"Svakome je jasno da je potpisivanje IPAP-a, kojim Republika Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO-a, svrstavanje naše zemlje u antirusku vojnu koaliciju, i to u trenutku kad je američkim takozvani 'Aktom o prevenciji ruske agresije' Rusiji praktično objavljen rat", stoji u propratnom pismu.
Predstavnici DSS-a i Dveri su upitali vlasti da li će biti prvi u istoriji koji će Srbiju uvrstiti "u antirusku agresorsku koaliciju" i da li će istovremeno nastaviti da uzvikuju mantre da "Srbija nikada neće uvesti sankcije svojoj ruskoj braći".
Dodaje se da vlast treba da zatraži mišljenje građana na referendumu o sporazumu IPAP, ako već "dobrovoljno ulazi u NATO".
"Pored referenduma i izbora, zahtevamo od vas da se vratite Ustavu, zakonu i srpskoj istoriji, i da od NATO-a zahtevate nadoknadu materijalne štete izazvane 78-odnevnim besomučnim bombardovanjem, koja je procenjena na preko 100 milijardi dolara", navodi se u pismu.
Predstavnici DSS-a i pokreta Dveri naglasili su da se istorijski ciklus,započet NATO agresijom na Jugoslaviju nije završio i da zato niko nema pravo da stavi Srbiju na stranu neprijatelja.
"Podsećamo vas da nemate ni političko ni moralno pravo da žrtvujete današnji najveći moralni i istorijski resurs zemlje i naroda koji su se prvi u Evropi herojski suprotstavili zločinačkom vojnom savezu", stoji u pismu.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protest zavetnika protiv vojne alijanse

Izvor: Cafe.ba, 31.Mar.2015

BEOGRAD - Aktivisti udruženja Srpski sabor "Zavetnici" protestovali su danas u Beogradu ispred zgrade Skupštine Srbije, u kojoj se održava 88. seminar predstavnika Parlamentarne skupštine NATO saveza...Protestujući protiv toga što su narodni poslanici Skupštine Srbije pružili gostoprimstvo predstavnicima...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.