Pokret Dveri pokrenuo inicijativu: Vreme je za osamostaljenje RS i pripajanje Srbiji

Izvor: Cafe.ba, 02.Sep.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret Dveri pokrenuo inicijativu: Vreme je za osamostaljenje RS i pripajanje Srbiji

Politički Pokret Dveri danas je pokrenuo inicijativu da se bh. entitet Republika Srpska osamostali od Bosne i Hercegovine i pripoji Srbiji

U prostorijama Pokreta Dveri održana je konferencija za medije, na kojoj se obratio član starešinstva ovog pokreta Boško Obradović, a povodom pokretanje inicijative za osamostaljivanje bh. entiteta Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njenog prisajedinjenja Srbiji, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << da je danas značajan dan za ovaj pokret i za njihov politički program, Obradović je objasnio:

"Danas Dveri pokreću jednu od, najverovatnije, najvažnijih tema za nacionalni i državotvorni interes srpskog naroda u 21. veku, a to je tema nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, njenog osamostaljenja i prisajedinjenja Srbiji."

Navodeći da će od danas inicirati široku raspravu, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj na ovu temu, postavljajući svim ključnim političkim akterima isto pitanje, a to je da li je trenutak za osamostaljenje i prisajedinjenje RS, Obradović je rekao:

"Stav Pokreta Dveri jeste da je ovo upravo taj trenutak, u svetlu kako istorijskih i međunarodno pravnih okolnosti, tako i u svetlu geopolitičkih i nacionalnih interesa srpskoga naroda. Naime, Bosna i Hercegovina je, kako je vreme pokazalo, veštačka i nefunkcionalna država, koja sasvim sigurno nema budućnost."

Obradović je istakao da su nastupajući opći izbori u BiH prava prilika za političke aktere u Republici Srpskoj da se opredele o ovom pitanju te dodao da će ovo pitanje od strane Pokreta Dveri biti postavljeno i svim najznačajnim političkim akterima i društvenim faktorima u Srbiji, predsedniku Srbije, Vladi, Skupštini, svim političkim organizacijama, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Dveri izgovoraju ono što danas celi svet zna: međunarodno pravo je odavno mrtvo, međunarodno pravo je umrlo još na primeru bombardovanja RS 1995. godine i Srbije 1999. godine, a definitivno umrlo pokušajem otimanja Kosova i Metohije iz sastava Srbije koje se dešava poslednjih godina", rekao je Obradović i naveo da više niko u međunarodnoj javnosti ne bi trebalo da kaže da je "normalno otimati Kosovo iz sastava Srbije, davati pravo na samoopredeljenje kosovskim Albancima, a sa druge strane ukidati pravo na samoopredeljenje Srbima u BiH".

"Ili narodi imaju pravo na samoopredeljenje, pa onda na to ima pravo i srpski narod u Bosni i Hercegovini ili se mora poštovati teritorijalni integritet, ali onda se mora poštovati i teritorijalni integritet Srbije i Kosovo se mora vratiti u punu ustavno-pravnu nadležnost Srbije", zaključio je Obradović.

Na poslednjim Parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim 16. marta ove godine, Pokret Dveri nije uspeo da pređe cenzus i osvoji poslanička mesta u Narodnoj skupštini Srbije.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.