Obradović: Naša ideja o služenju vojnog roka pokazala se ispravnom

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2016, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Naša ideja o služenju vojnog roka pokazala se ispravnom

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je danas da je u Srbiji neophodno hitno vratiti obavezno služenje vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce.

"Ovih dana se mogućnost povratka redovnog služenja vojnog roka pominje u mnogim evropskim državama suočenim sa terorističkim i drugim bezbednosnim pretnjama. To se, naravno, odnosi na one države koje su ukinule redovno služenje vojnog roka, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jer u Evropi i dalje ima veliki broj država u kojima je vojni rok obavezan, poput Grčke, Finske, Danske, Estonije, Austrije ili Švajcarske", naveo je Obradović.

On je istakao da je Srpski pokret Dveri u novembru prošle godine otvorio ovu temu u domaćoj javnosti, ali su ostale političke stranke izbegle da se izjasne po ovom pitanju. "Podsećamo javnost da je i vladajuća Srpska napredna stranka u svoje vreme zagovarala nešto slično.

Naime, u zaboravljenoj "Beloj knjizi", njihovom programu iz 2011. godine, u odeljku 4 stoji upozorenje da se nalazimo u opasnom okruženju i daje sledeći predlog: "Srpska napredna stranka smatra da bi država Srbija, kako bi sebe učinila koliko-toliko respektivnijom oružanom silom, morala da, pored sadašnje profesionalne vojske, omogući ostatku vojno sposobnog stanovništva intenzivnu pešadijsku obuku i na taj način pripremi državu i stanovništvo da u iznuđenoj situaciji adekvatno reaguju", rekao je Obradović.

Kao i od drugih predizbornih obećanja, za četiri godine vlasti SNS ni od ovoga nije bilo ništa, ali je zato vlast SNS sklopila sporazume sa NATO-paktom iako toga nije bilo ni u jednoj predizbornoj programskoj tački.

Podsetimo se još jednom zašto smatramo da je neophodno hitno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce u Srbiji.

Srpska Vojska nije više ono što je bila. Smanjena je borbena gotovost i odbrambena moć države. Imamo zastarelo vojno naoružanje i mali broj vojnika. Naše kasarne su prazne. Granični pojasevi države su nenaseljeni i napušteni. Čitavi gradovi ostali su bez vojske. Gotovo je nemoguće više videti vojnika na ulici.

Brojne montirane afere urušile su ugled vojnog poziva. Veliki broj izmišljenih optužbi degradirao je vojničku čast srpskog vojnika. Mladi muškarci više ne služe redovan vojni rok i ostaju bez ikakve vojne obuke. U najvažnijoj fazi punoletstva i sazrevanja mladići preskaču jednu od najvažnijih škola života – vojničku. Penzionisan je najveći broj najboljih oficira sa ratnim iskustvom. Ovome treba dodati da je geopolitičko vreme iznova turbulentno u čitavoj Evropi i svetu, a samim tim posebno i na Balkanu. Mogućnost izbijanja lokalnih, regionalnih i širih ratnih sukoba preti na svakom koraku.

Zato u ime Srpskog pokreta Dveri ponovo predlažem povratak redovnog služenja vojnog roka za sve punoletne i telesno sposobne muškarce, koji ne bi bio duži od šest meseci, od kojih bi najmanje tri meseca bila vojna obuka, a drugih tri meseca mogu se iskoristiti za vojna vežbanja i društveno-korisni rad na ispomoći lokalnim samoupravama i državnim infrastrukturnim i drugim projektima.

Ovo posebno treba imati u vidu zbog sve većeg broja vanrednih situacija i elementarnih nepogoda, kao i preteće migrantske krize neviđenog obima.

Sve ankete pokazuju da povratak redovnog služenja vojnog roka podržava apsolutna većina građana Srbije. Ovu ideju podržava i vrh Vojske Srbije. Posebno je zanimljivo što ovu ideju masovno podržavaju i mladi ljudi, koji se dobrovoljno prijavljuju da služe vojni rok. Broj dobrovoljaca za služenje vojnog roka je već premašio raspoložive trenutne kvote Vojske Srbije.

Sve su ovo razlozi zašto nam je hitno potreban povratak redovnog služenja vojnog roka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dveri: Obavezno služenje vojnog roka što pre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2016

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da se taj pokret zalaže za što hitnije vraćanje obaveznog služenja vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce u Srbiji, kao i da služenje vojnog roka ne bi trebalo da bude duži od šest meseci...Razloga za obavezan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.