OPOZICIJA BOJKOTUJE VUČIĆA Samo DVOJICA idu na inauguraciju, Dveri tvrde da NISU POZVANI

Izvor: Blic, 20.Jun.2017, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPOZICIJA BOJKOTUJE VUČIĆA Samo DVOJICA idu na inauguraciju, Dveri tvrde da NISU POZVANI

Čedomir Jovanović i Nenad Čanak jedini će od lidera opozicionih stranaka sigurno prihvatiti poziv Aleksandra Vučića i pojaviti se na njegovoj svečanoj inauguraciji. Ostali predstavnici opozicije tvrde da novi predsednik i od ovog događaja pravi farsu, dok poslanicima Dveri, kako kažu u tom pokretu, poziv nije stigao.

Gotovo sve parlamentarne stranke i pokreti pozvane su da u petak prisustvuju inauguraciji novog šefa države Aleksandra Vučića. I dok će se sasvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sigurno partije vladajuće koalicije odazvati pozivu predsednika države, iz opozicije će to učiniti samo LDP i LSV.

Čedomir Jovanović, predsednik liberala, navodi za "Blic" da će otići na svečanost povodom Vučićevog stupanja na dužnost predsednika, zato što se "time pokazuje poštovanje prema zemlji".

- Uvek smo se tako ponašali, od Koštunice, do Tadića i Nikolića. Svaki drugi gest bi bio znak naše nezrelosti, a ne mera naše opozicione snage - objašanjava Jovanović.

Da će ići na inauguraciju potvrdio je i Nenad Čanak, lider LSV.

- Dobio sam poziv kao i svi poslanici. Pristojnost mi nalaže da odem - kratko za "Blic" kaže Čanak.

Poziv za ovu svečanost ipak nije stigao svim poslanicima. Kako navode u pokretu Dveri, koverte i mejlovi sa pozivima stigli su svim poslaničkim klubovima osim njihovom.

- I da smo ga dobili, ne bismo se odazvali. Nećemo svakako prisustvovati inauguraciji, kao što nismo išli ni na konsultacije. Sve to je jedna velika farsa u režiji diktatora - navode za "Blic" u pokretu Dveri.

Odluku o odlasku na inauguraciju uskoro će doneti i poslanički klub DS, ali će ona najverovatnije biti negativna. Dragan Šutanovac, predsednik demokrata, navodi da su poslanici te stranke dobili poziv, ali da on nije.

- Ako je pozvan Gerhard Šreder, bivši predsednik jedne nemačke stranke, red je da se zovu i lideri srpskih partija, nezavisno od toga da li su poslanici u parlamentu. Ja svakako ne bih ni išao, jer je potpuno besmisleno da se već mesec dana slavi Vučićeva pobeda. Vidimo da novi predsednik Francuske Emanuel Makron uveliko radi i vraća identitet Francuskoj, a Vučić se bavi svojom strankom i po drugi put organizuje inauguraciju - kaže Šutanovac za "Blic".

Ni članovi pokreta Dosta je bilo neće ići na svečanost povodom stupanja na dužnost novog predsednika. Dušan Pavlović, potpredsednik DJB, kaže da mu je sve to smešno.

- Predsednik je počeo svoj mandat tako što krši Ustav, a sad mi treba da damo amin svemu tome - ističe za "Blic" Pavlović.

Ni poslanici SDS neće doći na inauguraciju novog predsednika. Marko Đuršić, funkcioner te partije, kaže da mu ne pada na pamet.

- Ne vidim ustavni, zakonski, životni, društveni ili bilo kakav drugi povod da se pojavimo tamo. Širom Srbije vlada beda, a on daje pare za izgradnju kulta ličnosti. Ovako nešto se nije dopgađalo još od Tita - navodi za "Blic" Đurišić.

Partije i pokreti koje nemaju svoj poslanika u parlamentu nisu dobile poziv za inauguraciju. Kako nam je rečeno u Pokretu slobodnih građana, Saša Janković nije pozvan na ovaj događaj.

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da nije proveravao da li mu je poziv upućen ali navodi da radikali neće ići na tu svečanost i da su pozvani.

Smatra da je dužnost radikala bila da prisustvuju zakletvi koju je novi predsednik Srbije položio u parlamentu čime je, navodi, i inaugurisan.

- Sve drugo je njihova proslava izbornog uspeha. Pošto smo mi poraženi na izborima, mi ne možemo sa njima da slavimo, mi tugujemo zbog poraza - rekao je Šešelj za Tanjug.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić, međutim, tvrdi da nije dobila poziv za svečanost, a i da jeste, kaže da ne bi otišla.

- Nisam dobila poziv, ali i da jesam, ne bih otišla, nije moj predsednik - rekla je Rašković Ivić za Tanjug.

Palma dolazi da podrži Vučića

Uprkos lošim odnosim sa SNS, jer nije podržao izbor Ane Brnabić za mandatara, Dragan Marković Palma izjavio je da će u petak doći na svečanost, poručujući da će nastaviti da ga podržava.

- Ja sam svom snagom podržao predsednika Vučića, bio na svakom mitingu i govorio na četiri skupa. I podržavaću ga i dalje - rekao je Marković.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.