Zna kako da spreči krađu beba, ali treba mu pomoć

Izvor: Akter, 02.Sep.2015, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zna kako da spreči krađu beba, ali treba mu pomoć

Dualni biometrijski skener koji je patentirao mladi naučnik iz Srbije mogao bi u budućnosti da spreči krađu beba u porodilištima i za to on ne traži nadoknadu

Rado bi svoj patent besplatno ustupio Srbiji, a od države samo očekuje da ovaj uređaj primeni u praksi. Međutim, traži pomoć u međunarodnoj zaštiti patenta.

Da je Komlen Lalović kojim slučajem bio u mogućnosti da svoj patent osmisli pre 40 godina, hiljade majki u Srbiji ne bi sumnjalo da su im deca >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nestala na porođaju.

Komlen je patentirao skener kojim bi se odmah po rođenju uzimao otisak prsta majke i bebe. On očekuje njegovu primenu u praksi, ali izrada pilot projekta u jednom porodilištu koštala bi oko 45.000 evra.

“Ideja je da se u potpunosti zaštiti identitet novorođenih beba i da se garantuje materinstvo, odnosno i otac i majka za novorođene bebe. Mogućnosti zloupotreba u ovom momentu sa mog aspekta ne postoje. Međutim svaki patent vi možete upotrebiti i zloupotrebiti. Ja ne bih išao tako daleko, čekao bih prvo da se patent primeni, da se uradi pilot na jednom porodlištu tu i da imamo rezultate”, ističe Lalović.

Kako kaže, to su za pojedinca ogromna sredstava i on sa svojim ličnim finansijama ne može da prati razvoj toga.

“Zato tražim mogućeg sponzora ili čak investitora, gde ću ja ponuditi licencu, pa ukoliko se vani negde to realizuje, da taj investitor dobije polovinu profita, ili kako god. Potpuno sam ravnodušan u tom smislu i spreman sam na odricanje. Ono što je bitno za implementaciju u Srbiji, ja sam se odrekao bilo kakve finansijske nadoknade na ime licence i prava na intelektualnu svojinu”, dodaje on.

Primenu uređaja u praksi nadležnima će predložiti poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je uvideo značaj ovog izuma.

“Ja sam na to gledao u kontekstu problema koji postoji godinama i u koji sam ja kao poverenik bio involviran. To je ta teška i famozna priča o nestanku beba koja je godinama gurana pod tepih i koja je na kraju eskalirala”, ističe Šabić.

On navodi da je 2008. upozorio čak i skupštinu da je to problem koji se ne sme potcenjivati i da roditelji imaju dramatičnih problema u pristupu relevantnim podacima.

“Kao i da do njih dolaze samo uz pomoć poverenika i da će to na kraju dobiti međunarodne reperkusije i na žalost dobilo je”, navodi Šabić.

Uvođenje ovog patenta u porodilišta podržava i Udruženje "Roditelj". Napominju da biometriju još niko nije počeo da koristi u porodilištima i da je to šansa za Srbiju da prva primeni ovo rešenje, a zatim i da ga izveze u inostranstvo.

“S obzirom na to da mi još uvek imamo nerešenu situaciju sa slučajevim nestalih beba prethodnih decenija i da roditelji te dece ne znaju šta je bilo sa njima, što baca izvesnu senku sumnje na ispravnost funkcionisanje protokola u porodilištima, Udruženje “Roditelj” smatra da je ova inicijativa jako dobra. Najpre da je patent dobar i da bi mogao korisno da se primeni u porodilištu”, kaže Angelina Radulović iz Udruženja “Roditelj”.

Ovaj patent danas ne bi pomogao da se reše stari slučajevi, ali bi mogao da spreči pojavu novih zloupotreba.

Podsetimo, Srbija je 2003. izgubila spor pred Evropskim sudom pravde. Sud je stao na stanovište da Srbija nije preduzela ono što je bila dužna i ostavio rok da se stvari poprave, ali je i taj rok je već davno istekao.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.