Završne pripreme za aeromiting

Izvor: RTS, 25.Avg.2012, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne pripreme za aeromiting

Vek srpskog vojnog vazduhoplovstva biće obeležen Međunarodnim aeromitingom 2. septembra. Na aerodromu Batajnica u toku završne letačke pripreme. Do sada su prijavljene delegacije 14 zemalja i 15 civilnih vazduhoplovnih organizacija.

Na aerodromu Batajnica u toku su završne letačke pripreme za Međunarodni aeromiting 2. septembra, kojim se obeležava vek srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Srbija je posle 2009. ponovo domaćin jednoj od najvećih takvih manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropi. Do sada su prijavljene delegacije 14 zemalja i 15 civilnih vazduhoplovnih organizacija.

Kada je 1912. godine doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu, Srbija je bila jedna od 15 država koje su imale vojno vazduhoplovstvo, a tu tradiciju sačuvala je do danas.

Drugog septembra posetioci će videti više od 100 domaćih i stranih letelica.

Komandant 252. Školsko-trenažne avijacijske eskadrile potpukovnik Zoran Erkić kaže da će biti na čelu ešelona aviona G4. "Što se tiče našeg programa mi ćemo da napravimo jedan prelet preko publike sa našom trobojkom", objašnjava Erkić.

Načelnik Štaba 98. Vazduhoplovne brigade - Lađevci potpukovnik Zoran Prodanović kaže da leti na avionima tipa "orao" i da će osposobljenost pilota 98. vazduhoplovne brigade predstaviti u jednom tipičnom napadu na aerodrom sa grupom od četiri aviona.

"Problemi su prvenstveno logističke i materijalne prirode, koje smo uspeli za ovu priliku da prevaziđemo i da publici pokažemo zadovoljstvo i umeće letenja naših pilota", kaže Prodanović.

Komandant 714. Protivoklopne helikopterske eskadrile - Lađevci potpukovnik Predrag Nikolić kaže da pripreme teku po planu, iako je temperatura visoka, što traži veliko psihičko i fizičko naprezanje.

Biće organizovana i izložba vazduhoplovnog naoružanja, tehnologije i vojne industrije.

"To je prilika da pokažemo gde smo sada, kakve su naše mogućnosti, prilika da unapredimo saradnju sa vazduhoplovstvima koja je već dobra i započenemo neku drugu saradnju i naravno da pokažemo da smo dobri organizatori ", ističe komandant Vazduhoplovstva i PVO general Ranko Živak.

Na aeromitingu će biti avioni koji su po svojim manevarskim sposobnostima u samom svetskom vrhu, kao što su svakako najveći domet evropske vazduhoplovne tehnologije, italijanski "jurofajter tajfun", američki F16 i savremena verzija ruskog aviona mig 29-M2.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.