Zatekli dug od 150 miliona dinara prema porodiljama

Izvor: Blic, 04.Avg.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatekli dug od 150 miliona dinara prema porodiljama

Sva dugovanja nezaposlenim porodiljama, majkama prvorđene dece, kao i majkama koje su rodile blizance ili treće dete biće vrlo brzo izmirena, izjavila je danas Tanjugu član gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović.

- Isplata dugovanja počeće tokom avgusta i za dva do tri meseca sve majke dobiće ono što im grad duguje, počev od juna 2012. godine kada se stalo sa isplaćivanjem finansijske podrške porodiljama - rekla je Damnjanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema njenim rečima, aktuelna gradska vlast Kragujevca, kada je krajem prošle godine preuzela upravljanje gradom, zatekla je dugovanja prema porodiljama u ukupnom iznosu od oko 150 miliona dinara, od čega je oko 55 miliona dinara samo za sudske troškove i izvršenja.

- "Do danas smo izmirili nešsto manje od polovine ukupnog duga, tako da grad u ovom trenutku duguje porodiljama još oko 87 miliona dinara - rekla je Damnjanović i navela da se samo za prvorođeno dete, dvojke ili trojke duguje 6,5 miliona dinara, a ostalo nezaposlenim porodiljama.

Bivša gradska vlast je decembra 2011. godine donela odluku o mesečnoj finansijskoj podršci porodiljama u iznosu od 20.000 dinara koja je stupila na snagu januara 2012. godine i već u junu te godine, koja je bila izborna, dolazi do zastoja u isplati te naknade.

Tadašnja gradska vlast potom septembra 2013. godine donosi novu odluku koja predvidja finansijsku podršku u iznosu od 50 odsto od minimalne zarade, a koju juna prošle godine menja u jednokratnu novčanu pomoć u iznosu prosečne neto zarade.

Zbog zastoja u isplati finansijske podrške, naknadu još uvek čeka nešto više od 2.000 nezaposlenih porodilja, kao i oko 1.750 žena za provorodjeno dete i 76 majki koje su rodile blizance ili treće dete.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.