Zahtev medijske koalicije

Izvor: Akter, 04.Sep.2015, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev medijske koalicije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je danas od Sremske Mitrovice da konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja usklade sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Grad Sremska Mitrovica je izmenama i dopunama drugog javnog poziva za sufinansiranje medijskih projekata, uvažio prvobitne primedbe Koalicije i ispravio kriterijume koji su ograničavali >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << pravo uređenja medije sa teritorije Sremskog upravnog okruga, ali je umanjio iznos sredstava predviđenih za sufinansiranje.

Umesto prvobitno predviđenih 9.500.000 dinara (5.750.000 za elektronske i 3.500.000 za štampane medije) ova lokalna samouprava za sufinansiranje je opredelila samo 3.750.000 dinara za štampane medije.

Opština id je u ponovljenom drugom javnom pozivu sav novac predviđen pozivom - 2.100.000 dinara, opredelila isključivo za elektronske medije.

id je drugi poziv ponovio jer je prvobitno komisija za ocenjivanje projekata predložila da se sredstva ne dodele podnosiocima projekata zbog niskog kvaliteta pristiglih

predloga.

Koalicija podseća da je Zakonom i Pravilnikom predviđeno da pravo učešća na konkursu imaju izdavači i medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da e sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija, bez ograničaavanja prava učešćaa samo na štampane ili elektronske medije.

Koalicija podseća i da neće učestvovati u konkursima koji nisu u skladu sa propisima i da neće predložiti kandidate za komisije u lokalnim samoupravama koje ne poštuju Zakon, navodi se u saopštenju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prati objavljivanje javnih poziva u svim opštinama i gradovima i, ukoliko poziv nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, obave

štava ih i daje uputstva za njegovo ispravljanje.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Ministarstvo kulture raspisalo konkurs za sufinansiranje medija

Izvor: RTS, 05.Sep.2015, 12:26

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini, saopštilo je to Ministarstvo. . Kako se navodi na sajtu Ministarstva,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.