Za godinu dana plaćeno 80 odsto prekršajnih naloga - u pola kazne

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za godinu dana plaćeno 80 odsto prekršajnih naloga - u pola kazne

Tokom godinu dana primene novog Zakona o prekršajima izdato je oko 450.000 prekršajnih naloga, od čega je čak 80 odsto plaćeno u roku od osam dana, odnosno građani su iskoristili mogućnost da plate polovinu zakonom propisane kazne za učinjeni prekršaj.

Takođe, rezultate je dala i proširena zakonska mogućnost za suđenje u skraćenom - hitnom postupku, rekao je predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić.

U tim postupcima osuđeno je 17.500 lica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od čega 2.500 čine emigranti sa Kosova i Metohije koji su pokušali da nelegalno pređu državnu granicu Srbije i Mađarske, rekao je Pašalić i napomenuo da u tim postupcima izrečeno ukupno 16.500 dana zatvora.

Pomenuta zakonska mogućbost predviđa takozvanu izvršnost presude pre pravosnažnosti što, kako je objasnio Pašalić, znači da se presuda izvršava odmah po izricanju, pre ulaganja i odlučivanja po žalbi - novčana kazna se odmah naplaćuje, a zatvorska kazna odmah izvršava.

Institut prekršajnog naloga iz Zakona o prekršajima koji je počeo da se primenjuje 1. marta 2014. godine omogućava plaćanje polovine iznosa kazne u roku od osam dana, podsetio je Pašalić.

Prema njegovim rečima, prekršajni nalog je do sada sudskim putem osporavalo manje od jedan odsto lica koja smatraju da nisu adekvatno kažnjena.

Pašalić je napomenuo da prekršajni nalog, koji se primenjuje u slučajevima gde su zakonom propisani fiksni iznosi kazni, pojeftinjuje postupak i da omogućava da se radi prevenciji prekršaja.

Lica koja smatraju da su nepropisno kažnjena ili da nisu izvršila prekršaj mogu da po isteku osam dana da pokrenu sudski postupak pred prekršajnim sudom, napomenuo je on.

Time međutim rizikuju da, ukoliko presuda ne bude doneta u njihovu korist, plate kaznu u punom iznosu, kao i troškove postupka. Na primer, kazna za nevezivanje pojasa u automobilu iznosi pet hiljada dinara, ali uplatom prekršajnog naloga u roku od osam dana, kažnjenik plaća 2.500 dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.