Izvor: Kurir, 02.Mar.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Od danas građevinske dozvole za 28 dana

Skraćena procedura olakšaće posao investitorima,koji neće morati da idu od šaltera do šaltera

BEOGRAD- Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da počinje zvanična primena Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa izdavanje građevinskih dozvola za manje od mesec dana.

Mihajlovićeva je objasnila da je objedinjenom procedurom izdavanja građevinskih dozvola, investitori više "neće ići >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od šaltera do šaltera, od javnog preduzeća do javnog preduzeća, od kancelarije do kancelarije, od ministarstva do ministarstva, tražeći mišljenje, uslove i biti na neki način ponižavani".

Prema njenim rečima, taj posao sada preuzima lokalna samouprava i grad je taj koji mora da nabavi sva mišljenja, osnovne i dopunske uslove koji su potrebni, da bi se dobila građevinska dozvola.

- Verujem i sigurna sam da će se u Srbiji pokazati da stvari mogu da funkcionišu i moj poziv svima je - uključite se, jer ovo je mogućnost da se u Srbiji mnogo više gradi i mnogo više radi - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je dodala da će građani sigurno biti zadovoljniji, jer će i u Beogradu i u svim lokalnim samoupravama viđati više kranova i više gradilišta.

Ona je objasnila da je razlika između ovog i svih prethodnih Zakona o planiranju i izgradnji u tome što ni u jednom od dosadašnjih nije postojala objedinjena procedura, koja sve poslove koje je radio investitor prebacuje na lokalnu samoupravu.

- Zakon će se primenjivati, jer je njime predviđena objedinjena procedura, a možemo da kažemo da je ovo prvi korak za elektronsku građevinsku dozvolu koja će biti od 1.januara 2016. godine - rekla je Mihajlovićeva,koja je bila u poseti Gradskoj upraavi Beograda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Beograd apsolutno spreman za primenu novog Zakona o planiranju i izgradnji.

- Sve po pitanju objedinjene procedure je spremno. Treba dati šansu celom procesu da zaživi na pravi način, jer to je nešto novo za građane i investitore i na nama je da u roku od 28 dana od dana pokretanja postupka izdamo građevinsku dozvolu, čime činimo veliku stvar za ovu zemlju - rekao je gradonačelnik prestonice.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ima li uslova za izdavanje dozvola za 28 dana?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015

Za sve lokalne samouprave danas je, praktično istekao rok koji im je Ministarstvo građevinarstva dalo za uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, a u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji. Na osnovu novog Zakona, ubuduće bi čitav posao oko izdavanja građevinskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Građevinske dozvole, jedan šalter umesto kilometara i meseci

Izvor: RTS, 02.Mar.2015

Svi gradovi i opštine u Srbiji od danas će morati da izdaju građevinske dozvole za najviše 28 dana, kako to predviđa novi Zakon o planiranju i izgradnji. Ceo proces trebalo bi da funkcioniše po objedinjenoj proceduri, na jednom šalteru, u lokalnim samoupravama. ...

Nastavak na RTS...

Počela primena novog Zakona o planiranju i izgradnji

Izvor: Danas, 03.Mar.2015, 09:11

Beograd - Izdavanje građevinskih dozvola za 28 dana može da funkcioniše, jer novi Zakon o planiranju i izgradnji prvi put propisuje objedinjenu proceduru gde lokalna samouprava, umesto investitora, preuzima obavezu da obezbedi sva mišljenja i saglasnosti koje su potrebni - kazala je juče ministarka...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.