ZBOGOM, ŠKOLO Maturanti širom Srbije slave kraj školske godine

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOGOM, ŠKOLO Maturanti širom Srbije slave kraj školske godine

Učenisi završnih razreda srednjih i osnovnih škola danas su proslavili kraj školovanja u Beogradu, ali i širom Srbije. Evo kako je to izgledalo u Nišu, Kraljevu, Novom Sadu, Požarevcu i drugim gradovima naše zemlje

Niš - Pravno - birotehnička škola (FOTO: K. Kamenov)

Niš, Pravno - birotehnička škola (FOTO: K. Kamenov)

Maturanti iz Novog Sada (FOTO R. Getel)

Maturanti iz Novog Sada (FOTO: R. Getel)

Maturanti iz Loznice (FOTO: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << S. Pajić)

Slavlje u Kraljevu (FOTO: Saša Petrović)

Maturanti Tehničke škole u Loznici završili su danas (29.maj) nastavu, što su proslavili šetnjom kroz grad praćeni trubačima. Na centralnom gradskom Trgu Vuka Karadžića, na kružnom toku zaigrali su kolo, što je propratio veliki broj sugrađana, prolaznika, ali i pripadnika policije, koji su brinuli o bezbednosti đaka.

Pre sedam dana kraj školske godine proslavili su maturanti lozničke Gimanzije, a za učenike od prvog do trećeg razreda školska godina završava se 19. juna. Letnji raspust srednjoškolce trajaće do 31. avgusta.

U veseloj, gotovo karnevalskoj atmosferi, 1.307 malih maturanata iz

svih kraljevačkih osnovnih škola proslavilo je juče, svako na svoj način, kraj

osmogodišnjeg osnovnog školovanja.

Posle sjajnog koncerta orkestra svojih školskih drugova i vršnjaka u amfitetru,

132 učenika osmog razreda najveće kraljevačke osmoletke „Četvrti kraljevački bataljon“, skandirajući imena svojih nastavnika, uz trubače, baklje i petarde, napravili su pravu žurku u školskom dvorištu.

- Zajedno smo proveli osam lepih godina, zajedno preživeli i lepe i ružne trenutke

i zato nam je žao što se rastajemo. Očekuje nas nova, najvažnija faza u životu, ali je naša generacija spremna da savlada sve buduće prepreke – kaže mala maturantkinja Mina Ćirović koja planira da upiše Srednju umetničku školu.

Kraljevače osmake uskoro očekuje i zvanična, organizovana proslava „male mature“ u popularnim restoranima grada na Ibru, zatim polaganje završnog ispita, a potom i upis u srednje škole.

Maturanti 4-2 odeljenja Tehničke škole u Prijepolju poslednji dan škole proslavili su u jednoobraznim crvenim majicama na kojima je natpis „Sreća pa posadismo maline“.

Na ovaj način oni su želeli da ukažu nadležnima na žalosnu činjenicu da od diplome koju su stekli u budućnosti neće imati mnogo koristi.

Maturanti kažu da je malina na žalost jedini način da se danas nešto zaradi u Prijepolju gde na posao čeka preko 6.000 lica. Sarkastičnu poruku koja se našla na majici oni su dogovorli na sastanku odeljenske zajednice.

- Svesni smo da od našeg školovanja neće biti puno koristi i da nam s obzirom na vreme u kome živimo ne preostaje ništa drugo nego da radimo u malinjacima. Porodice nekih od nas su imali zasade od ranije neki su maline posadili prošle godine tako da mi ne treba da brinemo za posao – kaže maturatkinja Tijana Sredojević.

Malinarstvo u Prijepolju poslenjih par godina doživaljava ekspanziju. Pod malinjacima je oko 400 hektara, a opština je lane iz budžeta izdvojila pet miliona dinara na ime subvencija za podizanje novih zasada što je i dalo ideju maturantima za poruku na majici.

- Jasno mi je da neću moći da nađem posao kao mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Ali eto sreće, pa moj otac ima hektar zemlje pod zasadom maline i imaću od čega da živim – kaže učenica Medina Nemović, učenica Tehničke škole u Prijepolju.

Kraj školske godine proslavili su i meturanti iz Niša, Kraljeva, Požarevca, ali i iz mnogih drugih gradova Srbije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pravno birotehnička škola obeležila svoju godišnjicu

Izvor: NTV.rs, 29.Maj.2015

Pravno birotehnička škola iz Niša obeležila je 21. godinu postojanja. Tim povodom, tradicionalno, danas je organizovan „Sajam virtuelnih preduzeća“ i „Dan otvorenih vrata“, kada su učenici 8.razreda niških osnovnih škola mogli da se informišu o smerovima koje nudi ova škola.. Prethodne...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.