Vulin ignorisao preporuke Zaštitnika građana

Izvor: Danas, 29.Maj.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin ignorisao preporuke Zaštitnika građana

Beograd, Novi Sad - Požar u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik, u kome je stradala jedna osoba, vratio je u fokus javnosti spor Zaštitnika građana i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Naime, zaštitnik građana je posle kontrole rada Doma Veternik još pre dve godine upozorio Ministarstvo na nepravilnosti u postupanju ovog doma skrećući pažnju na povredu prava korisnika garantovana Ustavom RS i standardima međunarodnog prava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Prema izveštaju Zaštitnika građana iz jula 2014. utvrđeno je, između ostalog, da su štićenicima doma Veternik ugrožena prava na dostojanstvo i slobodan razvoj, da im se ne pruža adekvatna podrška, niti njihovo socijalno zbrinjavanje, što, "imajući u vidu postojeće nedostatke smeštaja i tretmana, predstavlja nečovečno i ponižavajuće postupanje". Zaštitnik građana je uputio preporuke Ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju da u roku od dve godine omoguće da se smanji broj korisnika Doma Veternik, koji je daleko premašivao kapacitete (kapacitet 500 korisnika, a oko 1.000 smešteno u Domu), odnosno da se većina izmesti uz adekvatnu zaštitu i podršku njihovom uključivanju u zajednicu.

Posle nedavne tragedije u Domu Veternik, zamenik zaštitnika građana Miloš Janković je ponovo ukazao na problem ovog doma, koji ni posle dve godine nije rešen, ali i podsetio na tadašnju izjavu ministra Aleksandra Vulina u emisiji Panorama, emitovanoj 17. januara 2015. na Studiju B, koji je rekao da je taj zahtev Zaštitnika građana za izmeštanje štićenika Doma posledica "njegovog neznanja", jer su to osobe sa teškim smetnjama koje nije moguće smestiti u hraniteljske porodice. Ministar Vulin je naveo i da u Domu Veternik "postoje slučajevi kanibalizma i strašne autodestrukcije".

Mada su se u javnosti pojavile sumnje da je ministar Vulin to izjavio, na sajtu Ministarstva za rad se može pronaći ovo saopštenje pod nazivom "Kritika bez osnova", postavljeno 19. januara 2015.

Janković za Danas objašnjava da je neprihvatljivo da se osobe sa smetnjama u razvoju ili bolesne osobe, koje se možda i samopovređuju, nazivaju kanibalima.

On ističe da Zaštitnik građana nije uspeo da uspostavi dijalog sa Ministarstvom, ali da ga posebno zabrinjava izjava direktora Doma u Veterniku Zorana Arbutine da se u toj ustanovi i dalje vrši izolacija korisnika.

- Prema preporukama Zaštitnika građana, ali i važećih međunarodnih preporuka, bilo koji oblik izolacije tih ljudi je apsolutno neprihvatljiv - naveo je Janković.

Istovremeno, Ministarstvo rada predložilo je Pokrajinskom sekretarijatu smenu direktora Doma u Veterniku Zorana Arbutine, zbog tragedije u kojoj je u četvrtak u požaru u tom domu nastradao jedan od štićenika.

Epilog tragedije je da su suspendovana i dva vaspitača, a nakon završetka disciplinskog postupka, Tužilaštvo će odlučiti da li postoje elementi krivične odgovornosti.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je medijima da su inspekcije ustanovile da su postojale određene nepravilnosti u Domu, koje su dovele do požara, kao i da su neke od njih bile prepoznate od strane organa Ministarstva i da je na njih upozoreno.

- Nažalost, naše preporuke nisu se poštovale - rekao je Vulin i dodao da je njihov predlog da se direktor smeni i da se uvaže brojne preporuke koje su slali tokom prethodnih godina.

Požar u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu

Kruševac - U požaru koji je juče izbio u Vaspitno popravnom domu u Kruševcu izgoreo je stari magacin površine oko 1.000 kvadrata, povređenih nije bilo, a šteta se nezvanično procenjuje na oko 25 miliona dinara, rekao je upravnik Doma Ivan Mijajilović. Prema rečima Mijajilovića, požar je u prepodnevnim časovima izbio u delu magacina koji nije u funkciji već dve godine, a pretpostavlja se da su ga izazvale dotrajale instalacije.

FoNet

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.