Vulin: Zaštitili smo osobe sa invaliditetom

Izvor: RTS, 31.Maj.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Zaštitili smo osobe sa invaliditetom

Odgovarajućim izmenama zakona, preduzeća u kojima rade osobe sa invaliditetom izuzeta su od privatizacije, čime je zaštićena ta kategorija stanovništa u Srbiji, istakao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin navodi da je u Zakon o privatizaciji ubačen član prema kojem se preduzeća DES, odnosno zaštitne radionice, izuzimaju iz procesa privatizacije, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tanjug.

"Sačuvali smo i zaštitili osobe sa invaliditetom, jer one ne mogu same da izađu na tržište i zbog toga postoji država", ukazao je ministar Vulin u Zrenjaninu uoči otvaranja 39. Festivala kulturno-umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije.
Vulin ističe da resorno ministarstvo izuzetno brine o toj i ostalim kategorijama osoba sa invaliditetom.
Prema njegovim rečima, ove godine je iz budžeta dodeljeno 25 miliona dinara za funkcionisanje Saveza gluvih i nagluvih Srbije i još deset miliona dinara za organizacije gluvih i nagluvih na području Vojvodine.
Vulin napominje da je, uz novčanu podršku, veoma važno i to što je donet Zakon o upotrebi znakovnog jezika.
"I ovaj festival pokazuje kako ti naši sugrađani svojim trudom i radom mogu uspešno da savladavaju svaki hendikep", ističe Vulin.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je naglasio da se u tom gradu trude da svojim svojim sugrađanima, koji imaju problema sa sluhom, što više olakšaju život i rad.
Potpredsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Matović Maslać ističe da je predstavljanje dostignuća u oblasti kulturno-umetničkog stvaralaštva od veoma velikog značaja za inkluziju gluvih u društvo.
Podsetila je da Savez gluvih i nagluvih Srbije postoji 70 godina i dodaje da, za razliku od drugih zemalja bivše Jugoslavije, u Srbiji održana tradicija tog festivala.
Na manifestaciji se u oblasti dramsko-pantomimskih ostvarenja i modernih igara nadmeću predstavnici 21 organizacije gluvih i nagluvih iz čitave Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.