Vodeni topovi i šok-bombe u Skoplju

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeni topovi i šok-bombe u Skoplju

06.05.2015. -

Makedonska policija vodenim topovima i šok-bombama rasterala je oko 1000 demonstranata koji su nekoliko sati protestovali ispred zgrade Vlade Makedonije.

Najmanje 15 osoba, uključujući 15 policajaca i jednog novinara, povređeno je u sukobima demonstranata i policije ispred sedišta Vlade u Skoplju, koji su izbili pošto je opozicioni Socijaldemokratski savez objavio da je premijer Nikola Gruevski pre nekoliko godina pokušao da zataška ubistvo. Policija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << privela najmanje četiri osobe.

TV „Nova“ je prenela da je policija tukla novinara Zorana Ivanova za vreme protesta ispred Vlade i da je on zadobio lakše povrede.

Uzvikujući "ubice, ubice" i tražeći  ostavku premijera Nikole Gruevskog demonstranti su bacali kamenice i polomili  prozore na zgradi vlade, polupali nekoliko policijskih vozila i zapalili nekoliko kontejnera.



Zoran Zaev je ranije tokom dana, gotovo četiri godine od smrti Martina Neškovskog, objavio da je njega ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Tu činjenicu Zaev je obelodanio na konferenciji za novinare kao još jednu u nizu „bombi“ u okviru projekta „Istina o Makedoniji“ tako što je pustio nezakonito prisluškivani razgovor šefa tajne službe Saše Mijakova.

Lider SDSM-a je nezakonito prisluškivane razgovore počeo da objavljuje polovinom februara i tvrdi da je u protekle četiri godine Gruevski sa saradnicima prisluškivao više do 20.000 ljudi, među kojima su pripadnici pozicije, opozicije, intelektualci, novinari, ali i verski poglavari.

Odmah posle objavljivanja sadržaja prisluškivanog razgovora nekolicine zvaničnika Vlade, pristalice opozicije su se okupile u centru Skoplja, a tenzije su rasle kako je rastao i broj demonstranata.

Prema njegovim rečima, podatak o tome ko je ubio Martina Neškovskog vlast je sakrila od javnosti da bi, kako je rekao, spasila policiju, ali i sebe, o čemu svedoči još jedan u nizu nezakonito prisluškivanih razgovora po nalogu premijera Gruevskog.

U jednom trenutku došlo je do incidenta kada su u dvorište Vlade hteli da uđu demonstranti, među kojima je bio i brat ubijenog Aleksandar Neškovski, prenosi skopska TV A1.

Četvoro-petoro pripadnika policije ga je napalo i sprečilo da uđe u zgradu Vlade i razgovara sa nekim od nadležnih.

Mediji javljaju da je stanje veoma napeto i da su građani posebno revoltirani jer policija snima protest.

Građani pozivaju policiju da im se pridruži u protestu, pitajući ih „koga vi štitite“, javila je sa lica mesta reporterka TV „Nove“.

sputnik


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.