Vlast urušava zakon i institucije

Izvor: Danas, 20.Dec.2014, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast urušava zakon i institucije

Niš - Inicijativa Agencije za borbu protiv korupcije da razreši Nenada Stankovića sa funkcije zamenika predsednika Skupštine grada Niša je obavezujuća, a odbijanje Skupštine grada da to učini predstavlja neodgovorno i nesavesno postupanje, koje doprinosi nepoverenju građana u institucije i stvaranju utiska da funkcioner nije dužan da poštuje Zakon o Agenciji, saopštila je juče Agencija za borbu protiv korupcije.

Njeno reagovanje usledilo je nakon odluke Skupštine grada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << donete u sredu kasno uveče, da ne prihvati preporuku Agencije da zamenik predsednika Skupštine grada Stanković (SNS) bude razrešen sa te funkcije zbog sukoba interesa. U polupraznoj skupštinskoj sali za takvu odluku glasali su odbornici vladajućih stranaka SNS i SPS, kao i "Niške priče", koju čine bivši funkcioneri LDP-a. Za poštovanje preporuke Agencije bili su odbornici DS-a, SDS-a, kao i URS-a, koji je nedavno izašao iz lokalne vlasti, dok su se za "uzdržanost" odlučili odbornici DSS-a i "Koalicije za Niš", koju je osnovala grupa bivših demokrata.

Agencija je u svom reagovanju podsetila da je inicijativa za razrešenje Stankovića doneta jer je prekršio član 31 Zakona o Agenciji tako što je nije obavestio da je u trenutku stupanja na javne funkcije odbornika i zamenika predsednika Skupštine grada obavljao i posao zamenika direktora gradske Direkcije za javni prevoz, a nešto kasnije i posao izvršnog direktora ovog preduzeća, niti je zatražio saglasnost za obavljanje ovih funkcija.

Biro za društvena istraživanja, koji je autor projekta "Gradovi protiv korupcije", u okviru kojeg su u desetak gradova i opština usvojeni lokalni planovi za borbu protiv korupcije i formirani lokalni antokorupcijski forumi, ocenio je da je ovakvom skupštinskom odlukom "aktuelni sastav Skupštine grada Niša proglasio svojevrsnu korupcijsku autonomiju u kojoj se odluke Agencije za borbu protiv korupcije, kao glavnog tela koje je odgovorno za sprovođenje borbe protiv korupcije, ne sprovode". BIRODI je podsetio i da je Stanković "učesnik nedavnog slučaja nameštanja tendera za gradski prevoz" u Nišu, a da njegove izjave koje su vezane za status niškog LAF-a, koje su u delu javnosti protumačene kao najava ukidanja ovog tela, govore da se "radi o funkcioneru kojem su integritet i borba protiv korupcije strani".

- Ovo je još jedna potvrda da je BIRODI bio u pravu kada je pri izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, pod pretnjom štrajka glađu i uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice, sprečio realizaciju ideje Ministarstva pravde da isključivi članovi lokalnih tela za borbu protiv korupcije budu odbornici - zaključili su u ovoj nevladinoj organizaciji.

LAF Niš traži poništenje odluke

Lokalni antikorupcijski forum Niš, kao samostalno i nezavisno gradsko telo, najavio je juče da će zvanično zatražiti da Skupština grada stavi van snage svoju odluku da ne prihvati preporuku Agencije za razrešenje Stankovića, jer je takva skupštinska odluka protivzakonita, ne doprinosi razvoju institucija, a i šteti ugledu Niša. R. D.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.