Vladika Irinej: Pogrešno pripisivati nasilje svim muslimanima

Izvor: RTS, 26.Nov.2015, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Irinej: Pogrešno pripisivati nasilje svim muslimanima

Vladika bački Irinej izjavio je da je pogrešno pripisivati nasilno ponašanje pripadnicima islamske vere zbog terorističkih napada, kao što je pogrešno to činiti i za hrišćanski svet zbog politike velikih i zapadnih sila na Bliskom i Srednjem istoku.
"Mi smatramo da je život u miru, uzajamnom poštovanju i prihvatanju između hrišćana i muslimana, ne samo moguć, već jedini moguć u svetlu vere, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde svako veruje po svojoj savesti i uverenju, bez pokušaja da se nešto nametne jednima od strane drugih", rekao je Irinej tokom posete muftije srbijanskog Muhameda Jusufspahića Eparhiji bačkoj.

Irinej je Jusufspahiću čestitao i na imenovanju za ambasadora Srbije u Saudijskoj Arabiji, a tokom današnje oproštajne posete pred odlazak u tu zemlju, razgovarao je sa njima i o konkretnim problemima i kretanjima u društvu Srbije i regiona.
"Uvereni smo da ćemo imati dovoljno razloga, upravo zbog vere i svako na svoj način, da svedočimo odgovorno svako u svojoj veri, i da svojim delima i postupanjem damo doprinos opštem dobru svih ljudi u Srbiji i regionu, bez razlike", rekao je vladika Irinej.
Jusufspahić je rekao da je današnji sastanak bio "sastanak sa prijateljima, te da prijatelji jedni drugima prijaju i žele međusobnu saradnju", koju je ocenio kao dobru sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
"Mi smo saradnici i u pogledu toga da Boga pronosimo i da ga nikada ne zaboravimo. Vladika Irinej je već podržao Islamsku zajednicu kada nam je bilo teško i kada su nas okrivljavali za nasilje po Zapadnoj Evropi, ali saradnja treba da se nastavi i u običnim životnim prilikama kada treba da se radujemo", rekao je on.
Dodao je da su mnogi muslimani, mnogih zemalja i jezika u ozbiljnoj opasnosti jer se služe tumačenjima vere koja su prevazišla svoje vreme i prostor.
"Ta tumačenja su na ovim našim evropskim, srbijanskim, vojvođanskim neprimenjiva. Moja je misija na mestu ambasadora u Saudijskoj Arabiji, prema kojoj muslimani imaju posebna osećanja, misija dobre volje", rekao je Jusufspahić.
U okviru posete Vojvodini, pred odlazak u Saudijsku Arabiju, on je danas posetio Šid, gde je sa saradnicima prisustvao dodeli 250 obroka koje je Islamska zajednica Srbije isporučila izbeglicama u prihvatnom centru u Adaševcima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.