Više žena u upravnim odborima – manje malverzacija

Izvor: Politika, 16.Apr.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više žena u upravnim odborima – manje malverzacija

Žene u biznisu i preduzetništvu manje korumpirane i manje sklone preuzimanju rizika, kaže Sanja Popović-Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije

Prisustvo žena u upravnim odborima preduzeća smanjuje mogućnost prevare, glasi najzanimljiviji rezultat studije tima univerzitetskih profesora iz Kine, koji su kroz istraživanje 1.422 slučaja finansijskih prevara došli do zaključka da stopa privrednog i finansijskog kriminala raste u onim kompanijama u čijim se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << upravnim odborima nalazi veći procenat muškaraca. Oliver Rui, profesor finansija i računovodstva na Kinesko-evropskoj međunarodnoj biznis školi i jedan od autora ove studije, kaže da je raznovrsnost polova u upravnom odboru preduzeća ta koja smanjuje mogućnost prevare, a ne činjenica da su žene po prirodi poštenije.

Da je privredni i finansijski kriminal uglavnom muškog pola ubedljivo svedoče i podaci izvedeni iz publikacije „Žene i muškarci u Republici Srbiji”, koju je pre dve godine izdao Republički zavod za statistiku i koji govore da se pripadnice nežnijeg pola neuporedivo ređe pojavljuju pred licem pravde zbog privrednog i finansijskog kriminala. Tako je 2010. godine čak 220 muškaraca i samo 43 žene bilo okrivljeno za zloupotrebu službenog položaja, novac u firmi proneverilo je 77 muškaraca u poređenju sa 37 žena, a za primanje, to jest davanje mita okrivljen je 51 muškarac i šest žena.

Iako su žene u našoj zemlji manje plaćene od muškaraca, one su poštenije i manje korumpirane – barem tako svedoči anketa o korišćenju javnih usluga i javnom integritetu čiji su autori Republički zavod za statistiku i agencija UN za pitanja droge i kriminala, koja pokazuje da je u 2010. godini 65 odsto muškaraca i samo 35 odsto žena primilo mito. 

Sanja Popović-Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, nije iznenađena rezultatima ovog istraživanja i ističe da žene vole da posluju legalno i igraju po pravilima igre.

– Rezultati brojnih istraživanja svedoče da su žene u biznisu i preduzetništvu manje korumpirane i manje sklone preuzimanju rizika – one su sklonije legalnom i društveno odgovornom poslovanju. Interno istraživanje Evropske banke za obnovu i razvoj takođe govori da su žene daleko pedantnije u vođenju poslovne dokumentacije i da savesnije poštuju rokove – kaže naša sagovornica i podseća da istraživanja Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj pokazuju da su ženska preduzeća – profitabilnija.

To je još jedan razlog zbog koga treba povećati procenat žena u upravnim odborima preduzeća, dodaje predsednica UPS-a. Predsednica odbora za javno pregovaranje Udruženja poslovnih žena Srbije Gordana Đorđević ističe da su žene u biznisu disciplinovanije, odgovornije i manje sklone rizicima u odnosu na svoje kolege – zbog čega se na mestu savetnika direktora često nalaze žene.

– Dame manje krše pravila poslovanja i manje krše zakon, jer imaju veći osećaj odgovornosti prema poslu, zajednici i porodici – zaključuje naša sagovornica.  

Direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Natalija Mićunović podseća da u našem Zakonu o ravnopravnosti polova ne postoji odredba koja reguliše pitanje procenta žena u upravnim odborima preduzeća, to jest njihove obavezne zastupljenosti.

– Postojao je predlog da se ta odredba unese u zakon, ali nije postojala politička volja da se ovaj zakonski akt „obogati” odredbom koja reguliše povećanje procenta žena u upravnim odborima preduzeća – kaže Natalija Mićunović i dodaje da javna preduzeća ne podležu Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i nemaju obavezu da zaposle određeni procenat žena u upravnim odborima.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ni firme u EU nemaju razumevanja za zastupljenost žena

Evropska komesarka za pravdu Vivijen Reding prošle godine je pokrenula inicijativu da se firme dobrovoljno obavežu da će povećati broj žena u odborima na 30 odsto do 2015. godine i na 40 odsto do 2020. godine, tako što će potpisati inicijativu „Garancije za žene u odborima”. Ova inicijativa nije naišla na veliko razumevanje lidera evropskih firmi, a Norveška je jedina zemlja Evrope u čijim upravnim odborima firmi sedi trećina žena. Procenat dama na čelu upravnih odbora preduzeća u Srbiji iznosi svega 14,3 odsto. 

Katarina Đorđević

objavljeno: 16.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.