Više od 20.000 radnika obezbeđenja moglo bi da ostane bez licence

Izvor: RTS, 23.Okt.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 20.000 radnika obezbeđenja moglo bi da ostane bez licence

Pojedinci i preduzeća koji žele da rade u privatnom sektoru bezbednosti od 1. januara 2017. moraju da imaju licencu. Do sada je taj dokument dobilo samo oko 3.600 osoba i 22 firme iako, prema nekim procenama, u toj oblasti radi oko 27.000 ljudi. I dok predstavnici radnika traže pomeranje roka, iz MUP-a odgovaraju da se to neće dogoditi i podsećaju da je zakon donet pre tri godine.
Pre nego što zaduže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nove uniforme, radnici firmi za obezbeđenje moraju da prođu obuku, polože stručni ispit, dobiju licencu i službenu legitimaciju. Predstavnici radnika smatraju da bi pre primene zakona trebalo detaljno regulisati radno-pravne odnose zaposlenih u tom sektoru. Predlažu odlaganje i razgovor sa poslodavcima i MUP-om.

Aleksandar Stojanović iz Nezavisnog sindikata radnika privatnog obezbeđenja kaže da se otvara pitanje da li će strani korporativni sistemi imati monopol kojim će se ugasiti 80 odsto malih firmi, u kojima radi 30 do 40 hiljada ljudi.
"Pitanje je i integrisani inspekcijski nadzor od strane MUP-a i inspekcije rada. U odnosu države prema delu uslužne cene, odnosno plaćanja cene angažovane za ovu uslužnu granu", kaže Stojanović.
U MUP-u očekuju da će svi zainteresovani spremno dočekati prvi januar. Kažu da ima dovoljno centara za obuku, a da među zainteresovanima ima i bivših policajaca, profesionalnih vojnika i pripadnika bezbednosnih službi koji su oslobođeni obuke i samo moraju da polože stručni ispit.
"Rokovi se neće pomerati. MUP je tokom cele 2016. apelovalo na sve subjekte privatne bezbednosti da preduzmu mere i aktivnosti kako bi se uskladili sa odredbama zakona. Ovo je poslednji apel MUP-a i poslednji rok za neko usklađivanje", ističe Nataša Ignjatović iz Ministarstva.
Upozoravaju sva javna preduzeća i ustanove koje imaju svoje službe obezbeđenja da se zakon i na njih odnosi. Na poslovima obezbeđenja u tim firmama ubuduće mogu da rade samo radnici sa licencama.
"To ne mogu da budu ni portiri ni magacioneri ni domari ni neke druge vrste zanimanja koje su oni deklarisali svojim službenim aktom. Postoje sada određeni problemi kako će se oni u određenoj situaciji opredeliti za druga radna mesta – da li mogu da prođu sve ove bezbednosne provere, sve zadatke, lekaraske preglede itd.", ukazuje Aleksandar Nedić iz Privredne komore Srbije.
Po ovom zakonu oni koji budu angažovali radnike ili preduzeća koja nemaju licencu za privatno obezbeđenje mogu da budu kažnjeni i sa milion dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.