Više od 14.000 Roma i Egipćana traži rešenje statusa u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 27.Feb.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 14.000 Roma i Egipćana traži rešenje statusa u Crnoj Gori

Više od 14.000 Roma i Egipćana zatražilo je od crnogorskih državnih organa da im reše pravni status u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz vlade.

Vlada je danas razmotrila i usvojila izveštaj o sprovođenju strategije za poboljšanje položaja romsko-egipćanske populacije sa ciljem njene integracija u crnogorsko društvo.

Većina pripadnika romsko-egipćanske populacije su raseljeni sa Kosova.

Ministar za ljudska prava Suad Numanović sapštio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će svima koji žele da ostanu u Crnoj Gori do kraja godine biti produžen rok  za dobijanje dokumenata, što, objasnio je, ne isključuje mogućnost njihovog dobrovoljnog povratka u zemlju porekla.

Numanović je saopštio da se povećava broj Roma i Egipćana koji pohađaju škole i naveo da ih je u osnovnim školama trenutno više od 1.800, dok ih je pre nekoliko godina bilo samo par stotina.

Ministar za ljudska prava nije mogao da se pohvali rezultatima na polju zapošljavanja, jer je problem nezapslenisti problem i kod ostalih građana Crne Gore.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.