Više novca u kasi RFZO za lečenje dece u inostranstvu

Izvor: RTS, 29.Maj.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više novca u kasi RFZO za lečenje dece u inostranstvu

Zahvaljujući otvaranju Centra za gama nož u kasi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ostaće oko milion evra godišnje, jer se toliko izdvajalo za lečenje pacijenata sa tumorima na mozgu u Turskoj, a ušteđena sredstva biće preusmerena na lečenje dece u inostranstvu, rečeno je Tanjugu u RFZO.
Urađena je izmena i dopuna Pravilnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o uslovima i načinu upućivanja osiguranika na lečenje u inostranstvo, gde je proširena lista dijagnoza sa kojima deca i adolescenti mogu ići van Srbije na lečenje.

Tako će se u strane klinike za neurologiju i neurohirurgiju upućivati decu koja boluju od genetski uslovljene distonije (nevoljni pokreti) na duboku stimulaciju mozga, a to je moderna procedura koja može značajno da poboljša stanje ovih pacijenta.
"Plan je da se ovim putem pospeši uvođenje ove procedure u domaći zdravstveni sistem na Klinici za neurohirurgiju, KCS, angažovanjem inostranih zdravstvenih stručnjaka", navode u RFZO.
Ta metoda ima mogućnost široke primene i kod odraslih pacijenata sa oboljenjima ekstrapiramidnog sistema, hroničnim bolom i neuropsihijatrijskim poremećajima, kao i kod onih sa Parkinsonovom bolešću.
Procedura košta oko 50.000 evra, a pacijenti će se upućivati u Prag, Istanbul ili Beč.
U klinikama u inostranstvu ubuduće se mogu lečiti o trošku osiguranja i deca obolela od malignih melanoma i retinoblastoma, a u pitanju su složene procedure koje se kod nas ne primenjuju.
Osim navedenog, u RFZO kažu da je predloženo upućivanje u inostranstvo dece radi ugradnje specijalnog implanta kod specifične vrste glaukoma.
Intervencija košta oko 5.000 evra, očekuje se nekoliko pacijenata godišnje, a lečenje se uspešno obavlja u Nemačkoj i Engleskoj.
Pravilnikom je predviđeno da se ubuduće na lečenje u inostranstvo šalju i pacijenti sa komplikovanim rascepom usne i komplikovanim deformitetom lica, a koji mogu da se uspešno obave u Klinikama u Italiji i Švajcarskoj sa kojima je uspostavljena dobra saradnja.
Prosečna cena ovih intervencija je oko 50.000 evra, a procena je da će biti upućena tri pacijenta godišnje.
Po novom pravilniku deca sa nekoliko ortopedskih dijagnoza upućivaće se u Ilizarov centar u Kurganu, gde troškovi lečenja iznose oko 15.000 evra po pacijentu.
Kada god je moguće hirurg Dmitrij Popkov iz Ilizarov centra dolaziće u Univerzitetsku dečju kliniku da operiše najmlađe pacijente, što je već činio.
Na lečenje u inostranstvo će ići i deca sa deformitetom kičmenog stuba, čija je kardiorespiratorna funkcija umanjena najmanje za 50 odsto od normalnog.
Ova vrsta lečenja zahteva veoma skupu tehnologiju i ne radi se u Srbiji, obolela deca su životno ugrožena i zahtevaju lečenje u specijalizovanom centru sa velikim iskustvom, troškovi lečenja iznose oko 150.000 evra, a nama nabliži takav centar je Schulthess Klinik u Švajcarskoj.
Deci sa tromboembolijskom plućnom hipertenzijom komplikova operacija, za koju nema uslova da se izvodi u Srbiji, radiće se u centrima koja imaju najviše iskustva a to su AKH klinika u Beču i Klinika Kerckhoff u Bad Nauheimu u Nemačkoj.
Trenutno u Srbiji ima oko 20 bolesnika koji bi imali indikaciju za ovu proceduru, a troškovi lečenja iznose oko 28.000 evra.
Prema novom pravilniku deca sa urođenim anomalijama traheje slaće se u Great Ormond Street Hospital u Londonu i Ospedale delCuore di Massa u Italiji.
Očekuje se da jedno dete godišnje, sa ovako teškom formom oboljenja, bude upućeno na operaciju u inostranstvo, a troškovi lečenja iznose oko 150.000 evra.
U RFZO ističu da su sve te indikacije po prvi put uvrštene u Pravilnik o uslovima i nacinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo, na predlog lekarske komisije koja je sastavljena od 30 domaćih istaknutih stručnjaka.
Na predlog lekarske komisije dopunjena je lista inostranih zdravstvenih ustanova tako što je na Listu, koja je sastavni deo Pravilnika dodato sedam inostranih zdravstvenih ustanova.
To su London - Moorfelds Eye Hospital, Majnc-Universitataugenklinik Mainz, Keln-Universitat Augenklinik Koin, Pjacenca- University of Chieti, Russian Ilizarov Scientific Center Kurgan, Cirih- Schulthess Klinik, Maca - Ospedale del Cuore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više novca za lečenje dece u inostranstvu

Izvor: Radio 021, 29.Maj.2016

Zahvaljujući otvaranju Centra za gama nož u kasi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ostaće oko milion evra godišnje, jer se toliko izdvajalo za lečenje pacijenata sa tumorima na mozgu u Turskoj, a ušteđena sredstva biće preusmerena na lečenje dece u inostranstvu, rečeno je u RFZO...Urađena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.