Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina i za zdravu decu?

Beograd -- Ove nedelje u domovima zdravlja počela je vakcinacija protiv gripa, a roditelji zdrave dece imaju dilemu da li da ih vakcinišu.

Vakcina je stigla i na dečja odeljenja, a pedijatri tu vakcinu, koja nije obavezna, preporučuju za svu decu koja imaju neku hroničnu bolest. Ali kada su u pitanju zdrava deca podeljena su mišljenja stručnjaka, ali i roditelja. Roditelji uglavnom nisu dovoljno obavešteni i javljaju se dileme.

Kada su deca u pitanju, postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niz obaveznih vakcina čiji su redosled i vreme jasno utvrđeni, ali to ne važi za vakcinu protiv gripa.

Pedijatri smatraju da protiv gripa treba vakcinisati ugroženu decu, već bolesnu od astme, srca, bubrega, šećerne bolesti, decu na hemioterapiji i slično. Njima je odbrambeni sistem već narušen, pa bi grip dodatno pogoršao postojeću bolest.

"Kao i sve druge vakcine, ima koristi i treba je davati, ali ugroženoj deci", kaže Julka Damjanović, pedijatar-neonatolog.

"Ne bih vakcinisala svu decu, jer zašto zdravo dete sa potpuno imunitetom odgovarajućim, zašto da ih vakcinišemo, možda je i bolje da oni to prebole", kaže ona.

Ipak, neki stručnjaci se ne slažu sa takvim stavom i smatraju da bi, pored ugrožene dece, trebalo vakcinisati i zdravu, uz obrazloženje da grip nije bezazlena bolest.

"Odluka vakcinacija ili ne je odluka bolest ili vakcina. Svako dete starije od šest meseci takođe može da se vakciniše", smatra Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

"To je linija manjeg otpora kojoj pribegavaju lekari ili preterani strah od neke neželjene reakcije, koje su izuzetno retke", kaže on.

Prema rečima doktorke Damjanović, vakcina je potpuno prečišćena i vrlo bezbedna, ali treba voditi računa da li je dete alergično na jaja ili pileće meso, jer se vakcina tu uzgaja.

Pored toga virusi koji kruže i oni koji se nalaze u vakcini ne moraju da budu odgovarajući, a samo ako su potpuno pogođeni, vakcina pruža zaštitu 70 do 90 odsto.

U svakom slučaju roditelji bi po pitanju vakcinacije deteta protiv gripa trebalo da se posavetuju sa pedijatrima.

PKS: Objaviti ko je prodavao lažne vakcine

Grupacija veledrogerija pri Privrednoj komori Srbije (PKS) najavila je da će od Ministarstva zdravlja zatražiti da objavi imena firmi koje su prodavale lažne vakcine u Srbiji.

Predsednik te grupacije Nenad Ognjenović izjavio je na sastanku u PKS-a da je objavljivanje tih informacija neophodno, kako bi zaštitili farmacetske kompanije koje ispravno posluju.

Članovi te grupacije su takođe ukazali na problem licenciranja firmi koje snabdevaju zdravstvo Srbije, kao i na problem neregistrovanih lekova.

Javne nabavke lekova, medicinskih sredstava i medicinske opreme potrebno je posebno regulisati ili u okviru Zakona o javnim nabavkama ili podzakonskim aktom, saopšteno je na sastanku.

Kao obrazloženje tog zahteva navodi se značaj tih nabavki za korisnike i budžet Srbije, jer vrednost javnih nabavki u zdravstvu, u odnosu na ukupne javne nabavke, iznosi 500 miliona evra godišnje.

Godišnje se obavi oko 600 javnih nabavki lekova i medicinskih sredstava, naglašeno je u PKS-u, a u svakom postupku pojavljuje se i do 20 ponuđača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.