VULIN U SPOMENKU: Procedure za usvajanje dece nisu komplikovane

Izvor: Kurir, 21.Avg.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VULIN U SPOMENKU: Procedure za usvajanje dece nisu komplikovane

Procedure se neće smanjivati, biće stroge, detaljne, jer u pitanju su deca. Uvek će se voditi računa šta je za njih najbolje, rekao je ministar

PANČEVO - Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da procedure oko usvajanja dece i smeštaja u hraniteljske porodice nisu komplikovane i da će se i dalje insistirati da se sve one ispoštuju.

"Procedure se neće smanjivati, biće stroge, detaljne, jer u pitanju su >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << deca. Uvek će se voditi računa šta je za njih najbolje", rekao je ministar Vulin nakon obilaska Doma za nezbrinutu decu "Spomenak" u Pančevu.

Vulin je deci smeštenoj u toj ustanovi uručio dve tone pomoći u hrani, sredstvima za ličnu higijenu i školskom priboru koja je prikupljena od donatora.

Ministar za rad je nakon obilaska doma rekao da je socijalna politika države takva da se što više mališana vrati u biološku porodicu ili obezbedi smeštaj u hraniteljskoj porodici, ali da to nije uvek moguće i da je uloga ovakvih institucija nezamenjiva.

"Ovakve institucije ne mogu da budu ukinute naređenjem, dekretom. Dok se deci ne obezbedi siguran smeštaj ovakve institucije moraju da budu zbrinute, čuvane i podržavane", naglasio je ministar Vulin.

U domu za decu bez roditeljskog staranja "Spomenak" trenutno se nalazi 27 mališana, 21 dete je na smeštaju, dok je šestoro na stanovanju uz podršku.

Direktorka ustanove Zdenka Radojković zahvalila se ministru na pomoći i naglasila da je ustanovi potrebna pomoć kako bi se završilo licenciranje, zatim uvođenje HACCP standarda, kao i kompletno menjanje stolarije na objektu.

Osim zaposlenih, koji su izneli kakva pomoć im je potrebna da bi ustanova dobro funkcionisala i deca su imala svoje želje. Svako od njih na parčetu papira napisao svoje želje, šta bi voleli da dobiju od ministarstva.

Vulin je održao sastanak i sa predstavnicima lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, PIO fonda, gerontološkog centra i ostalih ustanova socijalne zaštite, koji su ga upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju i dali predloge kako bi oni mogli da se reše.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.