Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VITEŠKI FESTIVAL Više od 5.000 građana pod zidinama Manasije

Više od 5.000 građana Srbije podno zidina manastira Manasija kod Despotovca večeras je prisustvovalo početku 2. Međunarodnog viteškog festivala "Despot Stefan Lazarević - Manasija 2016." Otvaranju festivala prisustvovali su amabsador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak. Na festivalu učestvuje 350 vitezova iz 15 država.

- Despot Strefan je bio prvi srpski vitez, viteškog Reda zmaja. Cilj manifestacije je promocija srpske kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i baštine, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Pored toga, cilj nam je da festival obeleži šest vekova od završteke izgradnje Manasije, našeg najvrednijeg srednjevekovnog bisera kuluture, zadužbine Despota Stefana - rekao je na otvaranju direktor te manifestacije Vladimir Blagojević.

- Planiramo da narednih godina podignemo Viteško selo, koje će tokom cele godine biti aktivno sa radionicama starih zanata, vitezovima i turističkim pultovima. Viteški festival je velika prilika za promociju Despotovca i Resavskog kraja, kao i naše turističke ponude. Recimo da je potražnja za slobodnim sobama i krevetima pet puta veća od trenutnih kapaciteta - kaže predsednik te opštine Nikola Nikolić.

Posle svečanog otvaranja nastupila je plesna grupa "Una saga Serbica", te francuske grupe koje neguju srednjovekovnu muziku "Tengri" i "Ethnomus". U svečanom defileu bili su vitezovi iz Bugarske, Češke, Slovačke, Francuske, Hrvatske, Danske, Mađarske, Republike Srpske, Rumunije, Švedske, Slovenije, Ukrajine, Italije i Srbije.

U viteškom programu čiji je domaćin srpska viteška grupa "Beli orlovi" nastupili gosti iz Evrope, Konjički klub "Ljubičevo", Srpska kaskaderska agencija "SKA Tim: Istorijske borbe", Ukrajinska plesna grupa "Jah Surya: Ples vatre i mača", Viteške borbe: Hema dueli i Bohurt borbe, dok je u mačevanju kroz vekove prikazano srednjevekovno oklopno borenje 13 - 14. vek, evropsko neoklopljeno mačevanje iz 16. i 17. veka i moderno mačevanje 20. i 21. veka.

Zidanje manastira Manasije, zadužbine despota Stefana Lazarevića, počelo je 1407. godine, a gradnja je okončana 1418. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha.

U subotu će u dečjem programu biti organizovana mala škola mačevanja i srednjovekovnih društvenih igara, zatim Viteški turnir u Viteškom selu, viteški i streličarski turniri u srednjovekovnom selu i defile.

Kompleks manastira Manasija je opasan velikim zidinama koji su služili za odbranu. Reč je o utvrđenoj celini koju okružuje 11 kula, od kojih se isticala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

Treći dan festivala počinje malom školom mačevanja, gađanja iz luka i strele, radionica grnčarije i srednjovekovnih društvenih igara, slede viteške borbe u različitim viteškim borilačkim disciplinama u Viteškom selu.

Tokom radova na rekonstrukciji manastirske crkve u Manasiji početkom ovog veka, otkriveni su zemni ostaci za koje je utvrđeno da pripadaju despotu Stefanu. DNK analiza tih ostataka je sa 99,9378 odsto tačnosti potvrdila da se radi o sinu kneza Lazara.

Srednjovekovni kamp - selo u kojem su smešteni vitezovi, otvoren je za obilazak posetilaca.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.