VELIKA BLICOVA AKCIJA Stop nasilju nad ženama-žrtvama porodičnog nasilja! #zastitimozene

Izvor: Blic, 23.Maj.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA "BLICOVA" AKCIJA Stop nasilju nad ženama-žrtvama porodičnog nasilja! #zastitimozene

"Blic" je od pokrenuo opsežnu akciju "Zaštitimo žene", kojom želimo da pomognemo ženama žrtvama porodičnog nasilja.

Srbija je bila šokirana nezapamćenim talasom brutalnog nasilja nad ženama u samo 48 sati. Roza, Natalija, Karolina, Jelena, Gizela, Dragana i Danka. Tako su se zvale žene koje su za samo dva dana brutalno ubijene.

Nije moralo tako da se desi.

Primera radi, Jasna P. i Milena K, žrtve porodičnog nasilja, na svojoj koži su najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osetile kako izgleda to kada ostanete bez podrške prijatelja i komšiluka, pa čak i porodice, iako su često i oni bili svedoci zlostavljanja.ž

Pomoć nije stizala ni od policije, socijalnih radnika, tužilaštva... Samo ih je sreća spasla da se i njihova imena ne nađu na spisku 26 žena koje su od početka godine postale žrtve nasilnika.

Kako bi ova akcija zaživela potrebna nam je i vaša pomoć dragi čitaoci. Zbog toga danas u upotrebu postavljamo i haš tag #zastitimozene sa kojim će svi koji žele da učestvuju i podrže ovu akciju moći da komuniciraju na društvenim mrežama.

"Blic" je zato pokrenuo akciju s jasnim planom delovanja. Tri su tačke ključne za uspeh ove akcije.

Da nasilje u porodici tretiraju ozbiljno kao teško krivično delo, opasno po život, i gone počinioce dosledno po zakonu. Da uvedu dežurstva 24 sata dnevno koja bi bila dostupna žrtvama. Da se povežu sa policijom i centrima za socijalni rad. Da nasilnika koji je prekršio zabranu prilaska hitno gone i traže zatvor.

Da bez odlaganja reaguju na pretnje nasiljem i smrću nasilnika prema žrtvi. Da prijave centru za socijalni rad postojanje nasilja u porodici. Da ne puštaju nasilnika iz pritvora dok centar ne izvrši procenu potencijalne opasnosti. Da pojačano nadziru porodice u kojima je bilo nasilja.

Da po prijavi hitno izlaze na teren, rade procenu rizika i opasnosti po žrtvu i donose odluke o izmeštanju nasilnika iz porodice u roku od nekoliko sati. Uvedu dežurstva i potencijalnim žrtvama budu dostupni 24 sata dnevno. Da prate da li nasilnik ima recidive i ako ima odmah reaguju. Da žrtvi omoguće hitan smeštaj u sigurnu kuću. Da pružaju psihološku i materijalnu podršku žrtvama i njihovoj deci.

Svaka cast Blicu #zastitimozene! Aplauz i za #ligapravihmuskaraca

Ovaj model sada funkcioniše samo u Somboru, ali on mora da zaživi i u Nišu, Surdulici, Senti, Kanjiži, Užicu, Kraljevu, Smederevu, Beogradu...

Somborci su usavršili sistem: U ovom gradu policija, tužilaštvo i socijalne službe su danonoćno povezane, kako bi se sprečila i najmanja mogućnost da se nasilnici izvuku, kao što je to bio slučaj u Martonošu kod Kanjiže.

- Naš centar, policija i tužilaštvo uvezani su 24 sata dnevno, reagujemo na sve prijavljene slučajeve, radimo procenu rizika. To je doprinelo da za 12 godina nijedan slučaj nasilja koji je ušao u naš sistem nije imao za ishod drastične, a pogotovo ne smrtne posledice - kaže Silvija Kranjc, direktorka Centra za socijalni rad. Dragan Babić, v.d. tužioca Osnovnog tužilaštva u Somboru, ističe značajnu ulogu Centra za socijalni rad u otkrivanju slučajeva rizika za nasilje u porodici.

#zastitimozene jer ih volimo.

Moramo svi zajedno da širimo svest o tome da je nasilje u porodici nedopustivo i da to nije privatna stvar.

Ne treba da okrećemo glavu na drugu stranu, već da prijavimo nasilnika. Neophodno je da smanimo prag tolerancije na nasilje. Nasilnike koji maltretiraju ukućane.moramo javno da žigošemo.

Šef deska "Blica" Ljiljana Knežević objasnila je kako će naš list konkretno pomoći u realizaciji ove akcije. Neophodno je da se uvedu SOS telefoni za žrtve nasilja, a bilo bi dobro kada bi svi centri za socijalni rad po Srbiji imali svoje SOS telefone.

- "Blic" je spreman da pomogne i da se uvedu SOS telefoni po centrima za socijalni rad, ali i da dobijemo jedinstven SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja koji bi još više olakšao prijavu nasilnika - navela je Ljiljana Knežević .

Ona je istakla da će "Blic" pomoći vrlo konkretno.

- Osim što ćemo edukovati čitaoce, spremni smo da finansiramo da se obezbede ti SOS brojevi telefona koji će funkcionisati po opštinama, a spremni smo i da opremimo kancelarije - rekla je Knežević.

Ciljevi ove akcije su:

Za prve tri tačke "Blic" je dobio podršku potpredsednice Vlade i predsednice Odbora za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i državnog tužioca Zagorke Dolovac.

- Suština borbe protiv nasilja nad ženama je okupljanje celog društva. Na tome moraju da rade država, vladine institucije, nevladine organizacije, mediji i da zajedno menjamo kulturološki fenomen koji postoji u Srbiji - kaže Zorana Mihajlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.