V S S izabrao sudije

Izvor: S media, 17.Dec.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

V S S izabrao sudije

Visoki savet sudstva izabrao 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju i predložio još 876 kandidata koje bi Skupština Srbije trebalo da izabere prvi put na sudijsku funkciju.

Prema spisku sudija, objavljenom na sajtu VŠ, u Vrhovni kasacioni sud izabrani su i sudija Radmila Dičić Dragičević, koja je bila u sudskim većima za ubistvo na premijera Zorana Đinđića i pripadnicima zemunskog klana, kao i sudija Specijalnog suda i njegov portparol Maja Kovačević Tomić. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Na listi izabranih za Vrhovni kasacioni sud takođe su i sudija Veća za ratne zločine Vesko Krstajić i nekadašnji predsednici Vrhovnog suda Srbije, Vida Petrović Škero i

Sonja Brkić.

Na listi sudija Apelacionog suda u Beogradu su sudija Specijalnog suda Milimir Lukić, koji je predsedavao većem u predmetu zemunski klan i bio član veća u predmetu atentata na Đinđiča, kao i sudija tog suda Dragoljub Albijanić, predsedavajući veća u predmetu ubistvo Ivana Stambolića i atentata u Budvi na Vuka Draškovića.

Za sudiju Apelacionog suda unapređen je sudija Okružnog suda i zamenik predsednika Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović, dok predsednik Društva Dragana Boljević nije reizabrana.

Predsednik VŠ Nata Mesarović, nedavno izabrana za predsednika Vrhovnog kasacionog suda, podsetila je da su prekršajni organi postali sudovi za prekršaje.

Prema njenim rečima, od predloženih 876 kandidata njih 600 trebalo bi sada da postanu sudije za prekršaje.

Mesarović je rekla da su kriterijumi za izbor bili osposobljenost, stručnost i dostojnost, podsećajući da je oglašen konkurs za 2.453 mesta i da je pristiglo 5.050

prijava kandidata.


Kako je rekla, od sudova je zatraženo mišljenje o kandidatima, prilikom izbora su korišćeni i podaci Nadzornog odbora i Velikog personalnog veća Vrhovnog suda Srbije.

Prema njenim rečima, neki su kandidati sami sebe eliminisali tako što su konkurisali samo na jedno mesto, sa nižeg na više.

Mesarović je napomenula da je VŠ spreman na javni razgovor sa kandidatima koji smatraju da nije poštovana objektivnost i da mogu da ospore odluku o njihovom neizboru.

"Cilj izbora je bio stručni i nepristrasni sudija", naglasila je Mesarović i precizirala da je izabran veliki broj mladih, dodajući da godinama nisu birane nove sudije.

Povodom neizbora predsednike Društva sudija Srbije Dragane Boljević, Mesarović je rekla da "ona dobro zna, kao i svaki drugi sudija, pošto su kriterijumi javno objavljeni, gde se može naći po rezultatima rada".

Komentarišući, na novinarsko pitanje, izbor nekadašnjeg predsednika Vrhovnog suda Srbije Sonje Brkić u Vrhovni kasacioni sud, Mesarović je rekla da je veće našlo da je

dostojna za sudiju, jer su "svi predsednici Republičke izborne komisije imali pravo na tu nadoknadu".

"I do sada su bili ili predsednici Vrhovnog suda Srbije ili sudije tog suda predsednici RIK i uvek su primali nadoknadu", rekla je Mesarović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.