Izvor: Danas, 02.Avg.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvažena pritužba BNV-a o dvojezičnoj nastavi

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) saopštilo je da je Zaštitnik građana, po pritužbi o uvođenju dvojezične nastave u sandžačkim školama, doneo mišljenje da odluka Ministarstva prosvete nije pravilna i da je doneta suprotno volji učenika, odnosno roditelja, koji su se u velikom broju izjasnili za obrazovanje samo na bosanskom jeziku.

U razlozima za donošenje mišljenja Zaštitnika građana, kao i preporukama Ministarstvu prosvete, piše da, iako postoje zakonski osnovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za uvođenje dvojezične nastave, Ministarstvo je dužno da položaj modela dvojezične nastave za pripadnike manjina precizno i pravno uredi u odnosu na druge zakonom propisane modele. Ministarstvo treba da utvrdi da li se taj model organizuje kao pravilo ili izuzetak i pod kojim uslovima.

U razlozima za donošenje mišljenja Zaštitnika građana, kao i preporukama Ministarstvu prosvete, piše da, iako postoje zakonski osnovi za uvođenje dvojezične nastave, Ministarstvo je dužno da položaj modela dvojezične nastave za pripadnike manjina precizno i pravno uredi u odnosu na druge zakonom propisane modele. Ministarstvo treba da utvrdi da li se taj model organizuje kao pravilo ili izuzetak i pod kojim uslovima.

Nastava na bosanskom jeziku je počela školske 2013/2014. godine i trenutno je pohađa 8.343 učenika, raspoređenih u 333 odeljenja u 33 obrazovne ustanove širom celog Sandžaka. Od sledeće školske godine nastavu će pohađati i učenici trećeg i sedmog razreda osnovne, kao i učenici trećeg razreda srednje škole, navodi se u saopštenju BNV.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.