Ušteda energije za 30 odsto

Izvor: Danas, 10.Avg.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ušteda energije za 30 odsto

Šabac - Ove nedelje u Šapcu će početi radovi na termoizolaciji pet zgrada sa ukupno 177 stanova. Investicija iznosi oko 68 miliona dinara, od čega polovinu daju stanari a drugu polovinu gradski budžet.

Radovi treba da se završe za dva do tri meseca, jer neke od zgrada imaju po 13 spratova, što zahteva složeniji postupak i zaštitu na radu. Inače, Šabac je prvi grad koji aktivno radi na energetskoj efikasnosti jer je poznato da Srbija troši tri do pet puta više energije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nego razvijene zemlje. Ali na neracionalan način. Do sada je u Šapcu urađena rekonstrukcija i termoizolacija 18 stambeni zgrada sa 586 stanova. To je investicija vredna oko 70 miliona dinara. Za sve ove poslove nadležno je Javno stambeno preduzeće „Stan“.

- Pored izolacije, stiropora od deset centimetara, uradiće se i hidroizolacija ravnih krovova jer ne možemo dozvoliti da se zbog prokišnjavanja ali i spoljnjeg odlivanja atmosferskih padavina upropasti čitav posao. Menja se i horizontalna i vertikalna limarija, uređuju se slivnici, i naravno, na kraju oboji fasada, tako da se i estetski menja izgled grada. Najvažnija je ušteda za grejanje odnosno hlađenje leti, jer domaćinstva manje plate račune za električnu energiju ili grejanje 30 odsto godišnje. To znači da se investicija isplati za tri godine. Cena ovih radova je od 2.300 do 2.500 dinara po kvadratu spoljne površine. Ovim na pravi način pomažemo domaćinstvima kao i državi u elektroenergetskom bilansu, a ujedno dobijamo lepši izgled grada i produžavamo „život“ zgrada podignutih pre pola veka, kaže direktorka JSP „Stan“ Ljiljana Jovanović.

Ovo preduzeće brine o ukupno osam hiljada stanova u Šapcu, u više od stotinu zgrada, sa 316 skupština stanara. Najvažnija je saradnja sa stanarima, a uvedena je i „lična karta“ za svaku zgradu. Kada je podignuta, kojim materijalima, kakvi su problemi... Na osnovu zahteva i saradnje sa stanarima JSP „Stan“ preduzima neophodne mere i radove. Jedan do izraženih problema tokom velikih padavina ovog proleća i leta su i ravni krovovi. Ravni krovovi su ekonomičniji, a po projektu za 12 kvadrata predviđen je po jedan olučni izvod. Međutim, kako kaže direktorka Jovanović, dešava se da stanari prave lične terase, proširuju svoj stambeni prostor, oštećuju hidroizolaciju postavljanjem TV antena, bacaju svašta u oluke čak i garderobu ili namirnice, tako da dolazi do prokišnjavanja. Hidroizolacija je skupa investicija, ali s obzirom na nove materijale i rokovi garancije su znatno produženi. Praktično, kroz energetsku efikasnost rešeno je i pitanje ravnih krovova, a to je za sada nešto manje od deset odsto stanova.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.