Uskrs
Uskrs

Uskrs ili Vaskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji proslavlja povratak Isusa u život, tačnije njegovo vaskrsenje.
Ovo je pokretni praznik, i uvek se slavi u nedelju, između 4 aprila i 8 maja.
Za ovaj dan je vezan još jedan praznik Veliki petak, kada je Isus razapet na Golgoti. Uskrs je najstariji hrišćanski praznik. Priprema za proslavu ovog radosnog praznika počinje na Veliki četvrtak, dan pričešća a nastavlja se na Veliki petak. Na taj dan je prema verovanju Isus odveden kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji je narodu ostavio da bira da li žele da spasu Isusa ili Varavu, osuđenika na smrt, zbog pobune, pljačke i ubistva. Na veliki petak i veliku subotu se farbaju uskršnja jaja, i to najviše u crvenu boju, koja je simbol Isusove krvi, ali je i simbol veselja i radosti. Prvo crveno jaje koje se ofarba se zove čuvarkuća i ono se ostavlja po strani da čuva kuću, do narednog Uskrsa.

Ostala jaja se boje na razne načine, dosta vernika farba 33 uskršnja jaja, koja treba da simbolizuje broj godina koje je imao Isus kada je razapet.
Uskršnje slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vernici pozdravljaju sa rečima Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse, i taj pozdrav koriste sve do Spasovdana, koji se slavi 40 dana, nakon Uskrsa.
Običaji su nešto što smo nasledili od naših starih, i zato se mi držimo njih.

Sve se to radi u ime zdravlja i sreće do narednog Uskrsa. Ono najbitnije na Uskrs jesu farbana jaja. Nekada su se jaja stavljala u čarape ili krpe, i dodavala bi se lukovina i tako bi jaja bila ukrašena različitim figurama.

Takođe se dodaje maslačak, i travke, detelina, za ovaj praznik se sprema velika trpeza, a na stolu se nađe supa, sarma, šunka i razni kolači. Na stolu posebno mesto zauzima lepa činija sa uskršnjim jajima. Prvo jaje čuvarkuća se čuva do narednog Uskrsa. Zatim, domaćin uzima prvo jaje iz činije i kuca se sa ostalim ukućanima. Tome se najviše raduju deca koja na to gledaju kao na neku vrstu takmičenja.

Bitno je da se pre trpeze pojede kuvano jaje, a tek onda sve što sledi. Za ovaj dan se mese posebni hlebovi sa celim jajetom, koji se zovu kovržanjak ili kolut, i oni se razmenjuju sa prijateljima. Običaj koji deca vole jeste traženje jaja i slatkiša skrivenih po dvorištu. Mališani se raduju i poklonima koje im ostavlja vaskršnji zeka u korpama, koje se pre toga napune travom i biljkama.

Običaji vezani za najradosniji hrišćanski praznik se nastavljaju i posle nedelje, pa se posle prvog ponedeljka posle Uskrsa odlazi na grobove umrlih članova porodice. Tom prilikom se njihovi grobovi pobusaju sa zelenom travom, i to se naziva još i Pobusani ponedeljak ili zadušnice.
Uskršnji dan se širom sveta proslavlja sa najbližim i najdražim ljudima uz bogatu trpezu. Nedelja je sam dan Uskrsa, veoma svečan i veseo dan kada se slavi Isusovo uskrsnuće. Slavi se u porodičnom okruženju uz bogatu trpezu.

Nekada se trpeza sastojala od najboljih domaćih proizvoda sir, kajmak, pršuta, domaće povrće. Danas je najbitnije da to bude svečan ručak, uz obavezna farbana jaja i veliku prazničnu pogaču. Vaskrs predstavlja radostan i svečan dan kada se okupljamo u krugu porodice, prijatelja, dragih i voljenih ljudi, i slavimo u sreći i veselju.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

USKRŠNJE ČAROLIJE besplatno u „Šumicama“

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku u UVC „Šumice“ biće održana manifestacija Uskršnje čarolije u subotu, 27. aprila 2024. Kreativan i zabavan program za decu u Ustaničkoj 125/1 trajaće od 10.00 do 14.00. Uživanje na pozorišnoj...

Izvor: DANuBeogradu.rs, 23.Apr.2024, 18:46

Detaljnije >>

Prvi maj i Uskrs 2024: Radno vreme za praznik, parkiranje i druge korisne informacije

Predstoje nam dva praznika, verski – Uskrs i državni – Prvi maj, praznik rada, pa će biti izmenjeno radno vreme, ali i mnogo neradnih dana. Prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024, to jest poslednji radni školski...

Izvor: DANuBeogradu.rs, 23.Apr.2024, 15:38

Detaljnije >>

Radno vreme pijaca za 1. maj i Uskrs

Javno-komunalno preduzeće Beogradske pijace saopštilo je danas da će za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika sve pijace raditi po uobičajenom radnom vremenu, osim 5. maja, na Uskrs.

Izvor: Danas, 23.Apr.2024, 14:28

Detaljnije >>

Provedite neverovatnih 7 dana tokom prvomajskih i uskršnjih praznika u Hurgadi po ceni od 799 evra u odličnim hotelima na samoj plaži

Da li ste već isplanirali gde ćete provesti uskršnje praznike? Neradni dani povodom Prvog maja i Uskrsa...

Izvor: Blic, 23.Apr.2024, 14:23

Detaljnije >>

VAŽNE INFORMACIJE ZA BEOGRA

VAŽNE INFORMACIJE ZA BEOGRA

Sve pijace koje posluju u sastavu JKP "Beogradske pijace" za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika radiće...

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2024, 14:06

Detaljnije >>

Ofarbala jaja PIRINČEM i sve oduševila prizorom: Veoma brz i jeftin način za MAGIČNU šaru

Ofarbala jaja PIRINČEM i sve oduševila prizorom: Veoma brz i jeftin način za MAGIČNU šaru

Uskrs se bliži, potrebno je sakupiti što više kreativnih ideja kako biste imali što lepše dekorisana jaja, a sve u svemu...

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2024, 11:01

Detaljnije >>

Srbobran: U toku „Biserova“ Uskršnja izložba

SRBOBRAN- Dom kulture Srbobran ugostio je još jednu izložbu; ovoga puta radi se o Uskršnjoj prodajnoj izložbi radova korisnika usluga dnevnog boravka. Direktor Udruženja za pomoć MNRO „Biser“ Marinela Sabo ovim povodom izjavila je da...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 23.Apr.2024, 09:09

Detaljnije >>