Izvor: B92, 12.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro zakon o životinjama

Beograd -- Srbija će uskoro dobiti Zakon o dobrobiti životinja. Nacrt zakona trebalo bi da se u narednih mesec dana nađe pred poslanicima u Skupštini.

Međutim, organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORKA zatražila je od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saše Dragina da odloži utvrđivanje Nacrta zakona o dobrobiti životinja zbog, kako kažu, niza nedostataka i neusklađenosti sa evropskim standardima.

U poslednjih nekoliko meseci organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ORKA prijavljen je 31 slučaj zlostavljanja i 11 slučajeva trovanja životinja.

Iako su mnogi od njih prijavljivani policiji, malo ih je došlo do suda. Danica Šestić je jedna od vlasnica pasa koja je imala sreću da njen pas preživi trovanje kreozanom, ali za postavljanje otrova još uvek niko nije odgovarao.

"Žuća je uspeo da preživi zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji veterinara. Ispratili smo svu zakonsku proceduru. Od prijave ORKI, SUP-u, veterinarskoj inspekciji, tužilaštvu. I danas se pitamo svi koji volimo životinje zašto, ipak, ništa nije urađeno na donošenju nekog rešenja o zaštiti životinja”, kazala je Danica Šestić.

Do sada je jedan od osnovnih problema u oblasti zaštite prava životinja bio nedostatak dobre zakonske regulative.

Nacrt Zakona o dobrobiti životinja, prema nezvaničnim informacijama, trebalo bi u četvrtak da se nađe pred Vladom Srbije. Međutim, organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORKA uputila je Ministarstvu poljoprivrede mnogo zamerki na tekst nacrta Zakona.

"S jedne strane, postoji napredak što se donosi celovit, kompletan zakon. Imamo normiranje različitih pravnih situacija koje se dovode u vezu sa životinjama. Regulišu se vrlo opširno prava i obaveze vlasnika životinja. S druge strane, postoje kaznene odredbe koje ne korespondiraju na odgovarajući način sa onim što je propisano”, objašnjava Aleksandra Stanković iz ORKE.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da će budući Zakon o dobrobiti životinja doneti znatan napredak u regulisanju ove oblasti, kao i da je prilikom njegovog sastavljanja vođeno računa o usklađenosti sa regulativom Evropske unije.

"Ove primedbe nisu sasvim tačne. Uprava za veterinu je pripremila radnu verziju nacrta zakona o dobrobiti životinja na osnovu uredbi, uputstava i preporuka EU. Zbog usklađivanja sa sistemskim zakonima Republike Srbije, predložena rešenja su pretrpela izvesne male promene. Ni jedan zakon ne sme biti samo deklarativan. On mora biti primenjiv i dobiće svoj odgovor i kroz primenu Krivičnog zakona i kroz primenu Zakona o prekršajima. Upravo iz tih razloga, približavanja EU, mi i donosimo ovaj zakon”, kaže dr Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu.

Propisivanje samo novčane kazne, koja se u novom nacrtu Zakona kreće od 10.000 do milion dinara, prema navodima ORKE, nije u skladu sa evropskim propisima u ovoj oblasti.

Pored toga, zlostavljanje i ubijanje životinja je prema Krivičnom zakonu Republike Srbije označeno kao krivično delo, dok je u novom Zakonu samo prekršaj, pa ostaje nejasno da li će se za ovo delo ubuduće odgovarati krivično ili prekršajno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.