Umro Predrag Gojković Cune

Izvor: RTS, 21.Jul.2017, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Predrag Gojković Cune

Jedan od najvećih pevača izvorne i starogradske muzike Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini. Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike. Ostaće zapamćen po izvođenju pesama "Kafu mi, draga, ispeci", "Janičar", "Sonja", "Dunave, moje more", "Zapevajte, pesme stare", "Stani, stani, Ibar vodo"... Sahrana u sredu.
Najbolji interpretator koji se rodio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na ovim prostorima, kako ga je opisivao veliki Đorđe Marjanović, karijeru je počeo neposredno posle Drugog svetskog rata u horu "Đoka Pavlović", a 1948. godine stigao je u Radio Beograd, za koji je snimio preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike iz Srbije.

Nedugo zatim, postao je član ansambla Milije Spasojevića, koji ga vodi u Milano na festival "Šest dana kancona". U veoma jakoj konkurenciji italijanskih, španskih, francuskih i drugih pevača, osvaja sjajno drugo mesto sa pesmom "Halisko".
To je bio prvi veliki uspeh Predraga Gojkovića Cuneta, a njegova popularnost, od tog trenutka, kreće uzlaznom putanjom – snimao je zabavne melodije za sve radio i televizijske stanice u bivšoj Jugoslaviji.
Za 8. mart 1961. godine, Cune je prvi put pred publikom zapevao "Kafu mi, draga, ispeci", koju je naučio od Nade Mamule, a godinu dana kasnije je tu pesmu snimio na "singl-ploči", koja je u istoriju ušla kao prva "zlatna" ploča u bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu.
Ta pesma predstavljala je prekretnicu u njegovoj karijeri, a od tog trenutka iz osnova menja repertoar. Sve manje snima zabavne pesme, a sve više narodne, romanse i starogradske pesme. Slede ponovo festivali, ali ovog puta narodne muzike. Kao i do tada, uglavnom osvaja prve i druge nagrade na "Beogradskom saboru", sarajevskoj "Ilidži" i "Kupu pevača" u Parizu.

Predrag Gojković 1966. godine odlazi na turneju u Ameriku i tamo ostaje tri godine. Po povratku u zemlju ponovo festivali, zatim TV serija "Naše priredbe" u režiji Jovana Ristića, dva igrana filma "I Bog stvori kafansku pevačicu" i "Jagode u grlu", za koji na filmskom festivalu u Nišu dobija glumačku nagradu kao najbolji debitant na filmu.
U opereti "Slepi miš" Johana Štrausa, u beogradskom Narodnom pozorištu, Cune peva "K'o lepi san". Uz Dragana Stojnića, Gertrudu Munitić, Mikija Jevremovića, Cune je bio jedan od najomiljenijih pevača Josipa Broza Tita i Jovanke Broz, kojima je na stotine puta godinama pevao njihove najomiljenije pesme "Kafu" i "Sonju". 
Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike iz Srbije, ali i meksikanskih i evergrin pesama. Dobitnik je svih strukovnih nagrada i imao je najviši status zaslužnog, istaknutog estradnog umetnika.
Povodom 83. rođendana i sedam decenija muzičke karijere, bardu srpske muzičke scene Predragu Cunetu Gojkoviću uručen je "Zlatni mikrofon" Radio Beograda. Dobitnik je priznanja "Srebrni lav", Ordena zasluga za narod, kojim ga je odlikovao Josip Broz Tito, kao i posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. 
Snimio je 52 singl-ploče, više koktel-albuma, samo nekoliko solističkih albuma, a 1999. godine diskografska kuća PGP RTS izdala je trostruki CD Cuneta pod nazivom "50 godina sa vama".  
Predrag Gojković Cune je rođen 6. novembra 1932. godine u Kragujevcu. Krenuo je u prvi razred Osnovne škole "Vojislav Ilić" 1939. godine. Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.
Nakon gimnazije, studirao je na Trgovačkoj akademiji, ali ga pevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao. U početku karijere bio je poznat po izvođenju meksikanskih pesama, pa zatim zabavnih i naročito narodnih pesama. Pored toga, igrao je uglavnom epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova.

Gramofonska ploča sa pesmom "Kafu mi, draga, ispeci" izdata je 1962. godine i dostigla zlatan tiraž od 50.000 primeraka. Nezaboravni Cunetovi hitovi su: "Janičar", "Sonja", "Dunave, moje more", "Zapevajte, pesme stare", "Stani, stani, Ibar vodo", "Zašto svićeš tako rano", "Na Moravi vodenica stara", "Moj konjiću, laki, lagani", "Ljubav mi srce mori", "Tužno vetri gorom viju"...
U istoriji jugoslovenske estrade sigurno će kao nezaboravan koncert ostati duel, natpevavanje sa Miletom Bogdanovićem, kada su 1980. godine u beogradskom Domu sindikata pevali blizu 18 sati i otpevali zajedno preko 6.000 pesama. Cune je pobedio Mileta, a rekord u broju otpevanih pesama do danas nije oboren i po svoj prilici skoro i neće biti nadmašen.
Cune spada u grupu istaknutih estradnih umetnika koji su otpevali najviše koncerata u humanitarne svrhe, a dobitnik je mnogo plaketa i priznanja Crvenog krsta. 
Iza sebe ostavio je suprugu i dve ćerke.
Predrag Cune Gojković biće sahranjen u sredu u 15 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Opelo će biti održano u 14.30 a komemoracija istog dana u Kamenoj sali Radio Beograda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Umro Predrag Cune Gojković

Izvor: Blic, 21.Jul.2017

Pevač Predrag Gojković Cune umro je u 85. godini, javio je RTS...Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Cune je bio je srpski pevač narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih pesama...Predrag Gojković je krenuo u prvi razred osnovne škole 1939. godine, u osnovnoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.