Umetnička škola u Užicu, galerija radova više od 600 učenika

Izvor: RTS, 30.Apr.2017, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnička škola u Užicu, galerija radova više od 600 učenika

Užička Umetnička škola, jedina u tom delu Srbije, specifična i po tome što je i umetničko zanatska i dizajnerska, obeležava 15 godina rada.
Za deceniju i po postojanja škola je prerasla i u živu galeriju radova preko 600 učenika koji su izašli iz nje, među kojima i Milene i Ane, nekadašnjih učenika, danas profesora u školi.

"Zadovoljna sam radovima Ane kao maturanta s obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njeno stečeno znanje tada, mada uvek može bolje", kaže Ana Lazić, profesor i nekadašnji učenik Umetničke škole.
"Bukvalno u ovoj prostoriji gde sada oni rade tu sam i ja bila učenik, tu sam i ja radila i onda lakše sa njima komuniciram", kaže Milna Vermezović, profesor iz prve generacijeUmetničke škole. 
U pedagoškom radu koriste iskustva bivših profesora, dopunjujući se.
Mr Jelena Guskić Petrović, profesor Umetničke škole kaže da one sada donose neka nova znanja.
"Mi smo ranije završili, ne mnogo davno, ali smo opet imali drugačije materijale", kaže Guskić Petrović.
Satisfakcija su im nagrade koje učenici dobijaju na konkursima poput Jane Anđić, čije fotografije su višestruko nagrađivane.
"Jednostavno je prošla ta vizuelna kultura i vizuelno obrazovanje kroz nas i tako sam zahvalna što sam ovo upisala", kaže učinica četvrte godine na smeru grafički dizajn Jana Anđić.
"Ovaj put bih istakla jednog od učenika sa odseka grnčar - umetnička keramika, Natašu Bojanić, kojoj je pre sedam dana otvorena izložba na Bijenalu umetničke keramike u Koreji, gde je ona sa svojim radom prošla jedina iz Srbije", kaže Sofija Bunardžić, direktor Umetničke škole.
Osamdeset posto učenika ove skole zavrsilo je Akademije i fakultete, a njihovi tragovi u Užicu su na muralima, obnovljenim česmama, a ovih dana u užickoj biblioteci, gradskom kulturnom centru i Jokanovića kući otvorene su i izložbe učeničkih radova malog, srednjeg i velikog formata povodom 15 godina postojanja škole.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.