Izvor: Danas, 23.Okt.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugostiteljski objekti zatvoreni na sat vremena

Ugostitelji u Srbiji i Beogradu, održali su protest juče između 12 i 13 časova zatvaranjem svojih objekata, zbog kontrola Poreske inspekcije koje za njih predstavljaju „represiju što nije u skladu sa zakonom“.

- Cilj protesta je pokretanje procesa uklanjanja svih nedostataka u zakonima i propisima koji se neposredno tiču ugostiteljske delatnosti. Ovo se dešava zbog neadekvatnih regulativa i odsustva jasno definisanih propisa kojima se sprovodi inspekcijska kontrola i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << donose rešenja, što ostavlja ogroman prostor za manipulacije, a time i prostor za ucenu i korupciju - rekao je predsednik Opšteg udruženja ugostitelja Beograda Nikola Dimitrijević. U akciji koju država sprovodi preko Poreske uprave u cilju suzbijanja sive ekonomije, kako kaže, državni inspektori ne prave razliku između onih koji se stvarno nalaze u toj zoni i grubo krše zakon, od onih kod kojih su registrovani propusti. On je naglasio i da se ugostiteljski objekti u svetu zatvaraju zbog sanitarnih razloga, kada ugrožavaju zdravlje ljudi, a ne zbog fiskalnih propusta. Neprimereno je da se inspekcijske kontrole vrše u radno vreme uz zahtev poslodavcu da zatvori objekat i zaustavi rad, istakao je Dimitrijević, pa gosti odlaze bez plaćanja računa, kao i da su neprihvatljivi upadi inspekcije sa pripadnicima MUP-a, ukoliko za to ne postoje jasni dokazi.

Iz Poreske uprave Srbije odbacili su optužbe ugostitelja navodeći da su sve kontrole bile zakonite. U poslednja dva i po meseca, pojačane su kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i provere radno-pravnog statusa radnika, kako bi se borili protiv sive ekonomije, u okviru kontrole većih privrednih subjekata koji su ocenjeni kao visokorizični i te akcije sprovodi u koordinaciji sa MUP-om i drugim državnim organima.

- Kod svih većih ugostiteljskih objekata, splavova i noćnih klubova koji su nedavno kontrolisani u Beogradu utvrđene su nepravilnosti - rečeno je iz Poreske uprave. Kako navode ustanovljene su indicije da su pojedine osobe utajile porez, a utvrđeno je i da prometi koji su evidentirani kroz poslovnu dokumentaciju predstavljaju od 30 do 40 odsto ukupnog iznosa prometa što nije realna slika poslovanja.

- Analizom rizika je ustanovljeno da je procenat neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa najveći u ugostiteljstvu pa su kontrole u toj oblasti pojačane - navela je Poreska uprava.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.