Učešće građana u anketi anonimno i stvar izbora

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učešće građana u anketi anonimno i stvar izbora

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je učešće građana u najavljenoj anketi o saobraćaju anonimno i ne podrazumeva obradu podataka o ličnosti i da je na građanima da odluče da li će u njoj učestvovati.

Poverenik naglašava da se radi o anketi u kojoj će građani anonimno odgovarati na pitanja o svom učešću u saobraćaju i da je stvar volje građana da li će se aktivno odazvati na poziv za učešće u anketi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dati što preciznije odgovore ili ne.

Obrada bilo kakvih ličnih podataka bila bi nedopuštena, kako sa stanovišta valjanog pravnog osnova, tako i sa stanovišta proklamovane svrhe, navodi se u saopštenju, objavljenom podovom dileme građana u vezi sa mogućim zadiranjem u privatnost i nezakonitom obradom podataka o ličnosti.

Povereniku se, kako se ističe, obratilo dosta novinara i građana povodom najavljene akcije anketiranja građana i brojanja saobraćaja koju planira da sprovede Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda.

Poverenik je ocenio da bi, imajući u vidu obim akcije koja traje više dana i koja pored ostalog podrazumeva sprovođenje ankete u 10.000 domaćinstava, bilo korisno i dobro da je Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda i obezbedio znatno veći publicitet te akcije i da je posredstvom medija otklonio sve eventualne dileme u vezi sa ciljem, sadržinom i načinom sproveđenja ankete.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.