U Srbiji puši trećina stanovništva

Izvor: Politika, 29.Maj.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji puši trećina stanovništva

BEOGRAD – U Srbiji trećina stanovništva puši, a u starosnoj u grupi od 35 do 44 godine taj procenat je znatno veći i iznosi 47 odsto, rečeno je danas na konferenciji posvećenoj nezakonitoj trgovini duvanskim proizvodima.

Na tom skupu stručnjaci su upozorili da je duvan jedan od najznačajnijih pojedinačnih faktora rizika za brojna oboljenja i poručili da među mladima od 15 do 19 godina trenutno puši skoro 20 odsto, odnosno da je svaka peta mlada osoba pod povećanim rizikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da razvije neku od bolesti koje su nedvosmisleno povezane sa pušenjem.

Pomoćnik ministra zdravlja Predrag Sazdanović ukazao je da je u poslednjih pet godina povećana učestalost uživalaca nikotina, što povećava i rizik od bolesti izazvanih upotrebom duvana.

Kako je naveo, Ministarstvo planira izmene ili potpuno novi Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, kao i široku intersektorsku saradnja kako bi se ostvarila bolja i potpunija kontrola.

Pomoćnik direktora Instituta „Batut” Periša Simonović rekao je da je po podacima te ustanove 81 procenat mladih pušača od 13 do 15 godina kupilo cigarete bez obzira na to što prema postojećem Zakonu postoji zabrana prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima.

Šef Kancelarije SZO za Srbiju Miljana Grbić navela je da nezakonita trgovina čini duvanske proizvode dostupnijim siromašnijim grupama stanovništva, mladima i deci, I da je naročito izražena u zemljama u tranziciji.

„Procenjuje se da je udeo nezakonitog tržišta cigaretama u Evropi od šest do deset odsto. Eliminacijom ovog tržišta, vlade zemalja Evrope bi ostvarile dodatan prihod i sačuvale 38.000 života godišnje”, rekla je Grbić.

Šef Odseka za suzbijanje nelegalnog prometa duvana i drugih akciznih proizvoda u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije, Boro Labus, naveo je da je u prethodnih godinu dana zaplenjeno 52.000 boksova cigareta i oko 180.000 kilograma duvana ukupne vrednosti preko 226 miliona dinara.

Labus je dodao da je podneto 769 krivičnih i 44 prekršajne prijave protiv učinilaca tih krivičnih dela.

Prema istraživanjima i podacima svih carina na svetu, jedna od 10 cigareta i drugih duvanskih proizvoda koji se danas konzumiraju nabavljena je nezakonito.

Evropska komisija procenjuje da nezakonita trgovina cigaretama košta Evropsku uniju i njene članice preko 10 milijardi evra godišnje zbog izgubljenih poreza i carinskih prihoda.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Trećina Srbije na nikotinu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2015

Trećina stanovništva Srbije puši, a u starosnoj u grupi od 35 do 44 godine taj procenat je znatno veći i iznosi 47 odsto, rečeno je na konferenciji posvećenoj nezakonitoj trgovini duvanskim proizvodima...Stručnjaci su na tom skupu upozorili da je duvan jedan od najznačajnijih pojedinačnih faktora...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.