U Srbiji puši svaki peti tinejdžer

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji puši svaki peti tinejdžer

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd danas od 12 do 14 sati organizuje zdravstveno-promotivnu akciju u centralnom holu Šoping centra Stadion na Voždovcu.

Posetioci Šoping centra imaće priliku da razgovaraju, dobiju savet i štampane edukativne materijale od predstavnika zavoda i Doma zdravlja Voždovac, Udruženja za javno zdravlje Srbije, Crvenog krsta Beograd i Beogradske asocijacije studenata farmacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema rezultatima poslednjeg istraživanja zdravlja, u Srbiji puši oko 34,7 odsto stanovnika starijih od 15 godina, pri čemu je 29,2 odsto svakodnevnih pušača, piše u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Skoro svaka peta mlada osoba (19,2 odsto), starosti od 15 do 19 godina, je pušač.

Značajno je veći procenat pušača u gradovima u poredjenju sa stanovnicima ostalih naselja - 36,4 u odnosu na 32,2 odsto, kao i u populaciji sa najnižim primanjima - 38,2 odsto.

Upotreba duvana je jedan od najzastupljenijih faktora rizika za zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.