U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan nestale dece

Izvor: Blic, 25.Maj.2017, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan nestale dece

Na Trgu slobode u Novom Sadu danas je obeležen Međunarodni dan nestale dece, a akciju su organizovali Fondacija "Tijana Jurić" i Festival Food planet, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Grada Novog Sada.

Tom prilikom prisutnima se obratio predsednik Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, rekao je da su volonteri te fondacije obišli su do sada više od sto škola u Srbiji, kako bi edukovali najmlađe o rizičnom ponašanju i mogućim posledicama namernog odlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od kuće.

- Fondacija Tijana Jurić će do 15. juna pokrenuti registar nestalih osoba u Srbiji, što nam je veoma bitno jer sve zemlje u okruženju imaju takav registar i mi moramo da znamo ko su nestale osobe u našoj zemlji - rekao je Jurić.

Državna sekretarka u minisatrstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković rekla je da je u 2016. godini bilo 1.113 nestanaka dece i maloletnika i svi slučajevi su, kako je navela, uspešno rešeni.

- Razlozi za takvo ponašanje maloletnika su različiti, od svađa sa roditeljima, bežanja od kuće,loših ocena u školi, porodično nasilje i brojni drugi razlozi - rekla je Ivković.

Prisutnima se obratila i  v.d. načelnika Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš koja je istakla da su ogromni izazovi savremenog društva kada je u pitanju bezbednost dece.

- Mi kao Grad se trudimo da zaštitimo najmlađe od negativnih uticaja sredine i masovnih komunikacija. Nizom mera koje Grad preduzima kroz rad Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama, dali su rezultate na ovom polju - navela je Tomaš i podsetila da je u skladu sa zaključcima Koordinacionog tela Grad Novi Sad finansirao uvođenje video nadzora u škole i poboljšanje osvetljenja školskih dvorišta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.