Trka za indeks, drugi krug

Izvor: RTS, 04.Sep.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka za indeks, drugi krug

Na državnim fakultetima u Srbiji počelo je polaganje prijemnih ispita u drugom upisnom roku. Ostalo je 5.000 slobodnih mesta, uglavnom na fakultetima koji upisuju veliki broj studenata.
Na Univerzitetu u Beogradu ima još oko 850 slobodnih mesta, i oko stotinu za naše državljane koji su srednju školu završili u inostranstvu.

Na Elektotehničkom fakultetu na primer, svoje znanje testiraće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mladi koji su srednju školu završili u Americi.
"Polagaću i matematiku i fiziku na Elektrotehnici. Fakultet sam izabrao zato što je moja velika ljubav matematika, inače imam želju da se bavim ili telekomunikacijama ili energetikom", kaže budući brucoš.
Ima i onih koji su srednju školu završili u SAD. "Završila sam srednju školu u Teksasu i opredelila sam se za ovaj fakultet jer volim matematiku i želim time da se bavim", kaže ona..
Ovih kandidata je manje nego prethodnih godina, kažu na fakultetu, ali zato veliki broj studenata dolazi iz inostranstva zahvaljujući Erazmus plus programu studentske razmene Evropske unije.
Povećanje upisnih kvota u ovom roku za tehničke fakultete koji školuju stručnjake za IT sektor, što je tražila Studentska konferencija Srbije, neće biti.
Prof. Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da su već dobili jednu doakreditaciju zbog velikog interesovanja studenata i kompanija koje su htele te studente.
"Mi smo iskoristili i za 120 povećali broj studenata... U ovim uslovima mi i da hoćemo ne možemo više da povećamo, a takve odluke se naravno donose na nivou Ministartstva i Vlade", rekao je Kovačević.
U ovom roku ostalo je i slobodnih mesta za afirmativni upis Roma i studenata sa posebnim potrebama. Najviše indeksa u septembru može da podeli Univerzitet u Novom Sadu – više od 1.500.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manje kandidata za indeks od broja slobodnih mesta

Izvor: Politika, 04.Sep.2015

Prazne klupe na Pravnom fakultetu najveće iznenađenje na Novosadskom univerzitetu: u drugom upisnom roku za 298 mesta samo 97 prijavljenih..Na fakultetima i visokim školama na kojima je ostalo slobodnih mesta posle junskog upisnog roka juče je počela provera znanja prijavljenih. Prema prvim podacima...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.