Tri odsto dece iz hraniteljskih porodica upiše fak

Izvor: Akter, 30.Jun.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri odsto dece iz hraniteljskih porodica upiše fak

U 16 opština Nišavskog, Pirotskog, Topličkog i Jablaničkog okruga, 650 dece živi u hraniteljskim porodicama

Deca u hraniteljskim porodicama su deo sistema socijalne zaštite, dok traje njihovo redovno školovanje, a kada završe srednju školu, tri odsto se odluči za studiranje, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Andrijana (17) živi u hraniteljskoj porodici u Nišu već četiri godine, a deo je programa "Generacija budućnosti", koja mladima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << uskoro izlaze iz programa socijalne zaštite, pomaže da steknu veštine potrebne za zapošljavanje.

Ona kazala da joj hraniteljska porodica znači, jer je u svojoj biološkoj porodici imala probleme.

Kako je navela njen najveći strah je to što je veliki broj dece po izlasku iz sistema socijalne zaštite ostao na ulici, te ona, kao jedini način za osamostaljenje, vidi da se dalje školuje.

"Želim da upišem fakultet, jer sa srednjom školom ne mogu da nađem dobar posao, a onaj koji mogu, ne može da mi pruži život kakav želim. Od te plate ne mogu da platim stanarinu, komunalije, hranu. Problem je i što ja nemam para za fakultet", kazala je Andrijana.

Kako su nedavno rekli u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, kao i u mnogim drugim gradovima nedostaje posebna ustanova u kojoj bi se za samostalan život pripremali mladi koji izlaze iz hraniteljskih porodica.

M.N. (22) u hraniteljskim porodicama je proveo oko 10 godina. On je promenio dve porodice. Kako je naveo mnoge porodice ne žele da plaćaju školarinu deci koja sa njima žive i da je srećan što ga je hraniteljica podržala da završi fakultet.

Kako je naveo većina dece nakon izlaska iz porodica ili doma za nezbrinutu decu ne prolaze dobro.

"Mali je broj dece koja kada izađe iz porodica i doma, uspeju da se osamostale. Iz doma, ljudi sa kojima sam živeo, od njih 20, deset je u zatvoru, pet e na ulici ili u bolnici, i od preostalih pet se provuklo dvoje-troje koji su otišli u inostranstvo. Isto je sa hraniteljstvom, većina ne podržava dete da ga usmeri na nešto, da uspe", kazao je M.N. jedan od 25 mladih koji su bili u trening-centru Vojvođanske banke na Paliću, gde je učio o veštinama potrebnim za intervju za posao.

Projekat "Generacija budućnosti", pokrenula je kompanija Dale Carnegie Training Srbija, pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije i uz donatorsku pomoć Vojvođanske banke.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

U hraniteljskim porodicama živi 650 dece

Izvor: Akter, 30.Jun.2015

Deca u hraniteljskim porodicama su deo sistema socijalne zaštite, dok traje njihovo redovno školovanje, a kada završe srednju školu, tri odsto se odluči za studiranje, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku..Andrijana (17) živi u hraniteljskoj porodici u Nišu već četiri godine, a...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.