Trčanje za humanost

Izvor: RTS, 19.Apr.2014, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trčanje za humanost

Ovogodišnji Beogradski maraton biće prilika da mnogi pokažu svoju izdržljivost, ali i humanost. Od oko 3.000 učesnika, gotovo trećina će trčati u Belhospis timu kako bi skrenuli pažnju na probleme palijativnog zbrinjavanja u Srbiji. Donacije idu u humanitarne svrhe.

Belhospis tim besplatno brine o najtežim onkološkim pacijentima, a finansiraju se isključivo iz donacija. Ovaj tim trčaće na Beogradskom maratonu, kako bi prikupio sredstva namenjena pokretanju prve platforme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za onlajn donacije u Srbiji, koja će omogućiti njihov opstanak.

Da dijagnoza karcinom i simptomi koji je prate preko noći menjaju život iz korena, znaju najbolje oni koji prolaze kroz to.

"Preparkiravao sam motor i nešto je puklo na unutrašnjoj strani butine. Ali kao i svi naši, mi nismo imali vremena da obratimo pažnju na to, pa smo govorili nije to ništa, biće bolje.... I to je trajalo dosta dugo, to je malo duži, naporan oporavak, psihički, fizički težak... Sve moguće što je loše, sama ta psiha...", kaže pacijent Saša.

Saša i oko 600 Beograđana - stručnu pomoć, negu i toplu reč dobijaju od tima koji svakodnevno besplatno brine o najtežim onkološkim pacijentima i njihovim porodicama. Čine ga dva lekara, tri medicinske sestre, psiholog i volonteri.

"Dajemo im prvenstveno podršku, to je, čini mi se, najbitnije da znaju da nisu sami. Radimo kontrolu simptoma. Po potrebi se uključuju psiholog, duhovnik, socijalni radnik, volonteri. Kada radite sa teškim pacijentima suočavate se sa raznim patnjama", kažu u Velhospis timu.

Oni koji godinama podržavaju rad Belhospisa učiniće to i ovog aprila na Beogradskom maratonu. Pretrčaće kilometre i boriće se za isti cilj.

"Moj lični motiv je kada već trčim da pretvorim u nešto još kontruktivnije - da promovišem ovo i pozovem sve prijatelje da podrže donacije Belhospisa... Mislim da je to motiv svim trkačima. Ovo je moj način da pomognem u jednoj stvari u kojoj inače ne mogu drugačije - nisam doktorka i nisam naučnica da izmislim lek", objasnila je Kaća.

"Ovo je kao da imate rođake među njima, kao da su to ustvari rođačke veze. A, sa druge strane, znate da su to vama trenutno stranci i znate da možete sve da im kažete", kaže pacijent Saša.

Za nedelju dana staza na Beogradskom maratonu biće humanitarna. Oko 800 ljudi trčaće za Belhospis tim, zahvaljujući kojem najteži onkološki pacijenti nisu prepušteni sebi. Ako želite da im se priključite, imate još samo jedan dan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.