Traži se koncesionar za Regionalni centar Keleš

Izvor: Akter, 04.Maj.2015, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se koncesionar za Regionalni centar Keleš

Veće Grada Niša odobrilo je većeras raspisivanje međunarodnog tendera za davanje koncesije za izgradnju Regionalnog centra "Keleš" za upravljanje otpadom

Saglasnost Gradskog veća omogućiće Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug (RRA Jug) da u narednih 15 dana raspiše međunarodni tender i da ga, ukoliko sve protekne u redu, septembra završi potpisivanjem ugovora s koncensionarom.

Predstavnici Niša i RRA Jug ocenili su da će izgradnja Regionalnog centra za upravljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << otpadom "Keleš", kraj Doljevca, znaćiti kraj problema odlaganja otpada na ćitavom podrućju Nišavskog upravnog odbora i opštine Sokobanja.

Direktor Regionalne razvojne agencije Jug, Bojan Avramović istakao je da će na tender moći da se jave kompanije iz ćitavog sveta, jer se projekat izgradnje "Keleša" ne finansira sredstvima Evropske unije.

Avramović je naglasio da je to jedinstven projekat na jugoistoku Evrope, a vrednost mu je oko 70 miliona evra.

"Kompanije će imati rok od 100 dana da ućestvuju na tenderu. Od njih se oćekuje da prvenstveno dostave detaljan tehnićko-tehnološki projekat i obrazlože koju bi tehnologiju prerade otpada primenjivale", rekao je Avramović.

On je istakao da je jedan od uslova za ućešće na tenderu maksimalna cena tretmana otpada od 49 evra po toni.

"Neće biti razmatrane ponude kompanija koje traže veći iznos jer moramo da vodimo raćuna o ekonomskom položaju građana. Sa maksimalno 49 evra po toni otpada, građane bi usluga koncecionara koštala oko ćetiri dinara po kvadratnom metru (kuće ili stana), što je dva i po puta manje od procenjene cene u Beogradu", izjavio je Avramović.

Kako je istakao Avramović, i u slućaju izbora kompanije koja nudi najkomplikovaniju tehnologiju za tretman otpada, krajnji rok za poćetak rada Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Keleš" su tri godine od dana potpisivanja koncesionog ugovora.

Avramović je istakao da će sva sadašnja javno-komunalna preduzeća u opštinama Nišavskog okruga, ukljućujući i nišku "Medijanu", nastaviti da rade, a njihova obaveza biće prikupljanje i prevoz otpada do "Keleša" ili nekog od pet budućih transfernih centara.

Sadašnje deponije i smetlišta, istakao je Avramović, biće zatvorene i sanirane.

On je podvukao da je interesovanje stranih kompanija za ućešće na tenderu veliko i naveo da su se već najavile kompanije iz SAD, Švajcarske, Nemaćke, Kine, Koreje, Švedske, Rusije, Indije i Francuske.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Traži se koncesionar za deponiju Keleš

Izvor: juGmedia, 05.Maj.2015, 09:50

NIŠ – Veće grada dalo je „zeleno svetlo“ za raspisivanje međunarodnog tendera za davanje koncesije za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom Keleš...Saglasnost Gradskog veća omogućiće Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug (RRA Jug) da u narednih 15 dana raspiše međunarodni tender...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.