Transparentnost: Ispitati donacije Jure

Izvor: RTS, 31.Maj.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost: Ispitati donacije "Jure"

Transparentnost Srbija je, povodom potvrde kompanije "Jura" da je donirala dva automobila Ministarstvu rada, zatražila od vlade, tog ministarstva i Državne revizorske institucije da ispitaju ceo slučaj.
Transparentnost traži od tih institucija da pokrenu postupak za kažnjavanje odgovornih, vrate vozila dobijena mimo zakona i pokrenu postupak za izmenu i dopunu propisa, kako bi se potpunije uredilo pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sukoba interesa koji nastaje u vezi sa poklonima koje primaju državni organi.Kao je navedeno u saopštenju Transparentnosti, Insajder je objavio dopis firme "Jura" koja je potvrdila da je na zahtev Ministarstva rada donirala dva automobila.
Insajder navodi da je donacija data 2013. godine, a mediji su ovu temu otvorili nakon objavljivanja tvrdnji da se u toj firmi koja je od države dobila 25 miliona evra subvencija krše prava radnika i da Inspekcija rada ne reaguje adekvatno.
Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći zabranjuje da se kao donacija dodelju odnosno primaju putnički automobili, kao i usluge, novac, hartije od vrednosti, imovinska i druga prava, navodi Transparentnost.
Ta organizacija naglašava da u tom konkretnom slučaju, ne samo da je prekršeno ograničenje iz Zakona o donacijama već i da postoje i znatno ozbiljniji problemi.
"Prvo, sama situacija u kojoj jedan državni organ traži od privatne firme, koja može biti predmet inspekcijske kontrole, 'donaciju', može predstavljati po svojoj suštini iznudu mita koja se razlikuje od krivičnog dela samo po tome što korist ne stiče pojedinac nego organ. Dodatni element paradoksa unosi činjenica da država na jednoj strani novcem od poreza podstiče investitora, a sa druge strane od tog istog investitora traži vozila koja je trebalo nabaviti iz budžeta", saopštila je Transparentnost Srbija.
Sve i da 'donacija' nije bila iznuđena očigledno bi bilo, kako je navedeno, neprimereno da državni organ prima poklone od firme koju taj isti organ treba da podvrgne inspekcijskom nadzoru (Inspekcija rada, koja je u sastavu Ministarstva).
Budući da aktuelni propisi sadrže samo pravila o sukobu (privatnog) interesa državnih funkcionera i službenika sa javnim interesom o kojem treba da se staraju, a ne i o ovakvim situacijama, Transparentnost Srbija smatra da ta pitanja treba urediti.
Takođe, podseća da je neophodno da se uredi i postupanje javnih funkcionera u vezi sa prijemom poklona.
"Dodatni razlog za uvođenje preciznih zakonskih pravila jeste i činjenica da u nekim slučajevima donacije nose sa sobom i značajne skrivene troškove koji mogu višestruko da nadmaše vrednost poklona, naročito kod proizvoda čije održavanje i povezani troškovi (na primer ažuriranje softvera, servisi, nabavka specifične opreme) su veći od cene osnovnog proizvoda", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TS: Ispitati donaciju dva automobila Jure ministarstvu

Izvor: B92, 31.Maj.2016

Beograd -- NVO Transparentnost, povodom potvrde Jure da je donirala dva automobila Ministarstvu rada, zatražila je od vlade, tog ministarstva i DRI da ispitaju ceo slučaj...Transparentnost traži od tih institucija da pokrenu postupak za kažnjavanje odgovornih, vrate vozila dobijena mimo zakona i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.