Teško je naći dobrog pastira

Izvor: RTS, 30.Jul.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško je naći dobrog pastira

Iako živimo u tehnološki razvijenom svetu, još nije izmišljena mašina koja može da zameni pastira, pa su dobri čobani i danas na ceni. Biti pastir u Sbiji nije popularno, ali je dosta traženo zanimanje.
Na ispaši pored Mrtvaje Karaša nadomak Bele Crkve svakodnevo je osamdeset krava. U nedostatku pastira meštani banatske palanke našli su rešenje, sve krave iz sela čuvaju naizmenično.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ko ima četiri krave čuva dva dana a ja čuvam jednu, a ima ljudi koji imaju šest, oni čuvaju tri dana", kaže Duško Stojković iz Banatske Palanke.
Savica Janković je jedini profesionalni pastir na Deliblatskoj peščari. Taj posao radi više od godinu dana. Zadovoljan je, ima redovnu platu, besplatan smeštaj i hranu ali i pomoć pulina.
Kaže da lakše biti pastir nego nadničar ili da radi neki fizički posao. 
Živica Milošević iz Vračev Gaja ima krdo od stotinu dvadest krava. Dok nije zaposlio Savu, kaže, imao je veliki problem da nađe pastira koji bi se zadržao na poslu.
Živica kaže da oastiri uglavnom dođu da rade nekoliko meseci i da mu je teško da nađe pastira na duže vreme.
"Sada imam tu sreću da sam došao do ovog dečka koga inače znam od malih nogu", kaže on.
Pastiri rade skoro dvanaest sati, Na pauzi su kada je najjače sunce. Tada se i krave rashlađuju. Zarada pasitira u ovom delu Srbije je oko 20 hiljada dinara mesečno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.