TAJNE PIROTSKOG ĆILIMA Prva nacionalna tkačka kolonija na Staroj planini

Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNE PIROTSKOG ĆILIMA Prva nacionalna tkačka kolonija na Staroj planini

Grupa žena iz Srbije na prvoj tkačkoj koloniji na Staroj planini, uz pomoć članica “Damskog srca”, uči tajne izrade pirotskog i staparskog ćilima.

- Prvi put se srećem sa vertikalnim razbojem. Ovo nije lak zanat, znanje koje nam prenose koleginice iz “Damskog srca” je korisno za naš dalji rad - kaže Jasna Vujičić iz Udruženja “Panonke” iz Pančeva.

Verica Mijatović i Ljiljana Boškov iz Stapara kod Sombora takođe su prvi put sele za razboj na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kome se tka čuveni pirotski ćilim.

- Velika je razlika između staparskog koga radimo i nogama na horizontalnom razboju i pirotskog ćilima. Koleginice iz “Damskog srca” nam nesebično pomažu da uđemo u tajne pirotskog ćilima - kažu Verica i Ljiljana.

Slavica Boraković iz Udruženja “Misija Kreativa” iz Kladova kaže da se već devet godina veoma ozbiljno bave tkanjem.

- Radimo na horizontalnom razboju. Ne ide baš lako, ali se trudimo. Zanat će da preživi ako ima ko da ga nastavi - kaže ona.

Katarina Dmitrov iz Udruženja “Zlatne ruke Somborke” iz Sombora kaže da se trude.

- Drago mi je što sam ovde i što mogu da naučim nešto novo - kaže ona.

Direktorka Zadruge “Damsko srce” iz Pirota Slavica Ćirić kaže da je cilj prenošenje znanja ženama iz Srbije i unapređenje tehnike izrade ćilima.

- One će biti čuvarke tradicije i znanje koje su stekle preneće u svoje sredine. Želimo da animiramo lokalne sredine i da država obrati pažnju na tkački zanat - kaže Ćirićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.