Svi su pobjednici

Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2017, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi su pobjednici

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježava se danas i širom pravoslavnih zemalja organizovana su tradicionalna plivanja za Časni krst.

Ulcinj: Do krsta prvi Dragan Jovetić

Plivanje za Časni krst održao se po drugi put i u Ulcinju, u uvali Valdanos, i to sa mnogo većim brojem učesnika kao i gledalaca nego prošle godine. Nakon liturgije u crkvi SV. Nikole za krst je plivalo oko 30 plivača. čak dvostruko više nego prošle godine.

„Raduje veće interesovanje za malu grupaciju pravoslavnog naroda u Ulcinju,“ kazao je jedan od organizatora Igor Miličković.

Krst je, kako se kaže, bacio odnosno priložio protojerej-stavrofor ulcinjski Radojica Božović a do krsta je prvi doplivao Dragan Jovetić.

Novi Sad: Svi su pobjednici
U Novom Sadu se zbog velikog leda nije moglo plivati za Časni krst nego se simbolično ulazilo u vodu tako da su ove godine svi pobjedinici.
 

Boško Piper prvi do Krsta na Miholjskoj Prevlaci, Aleksa Lazarević u Bigovi
Vaterpolista „Katara“ Boško Piper, četvrti put je prvi stigao do krsta plivajući povodom Bogojavljenja na Miholjskoj Prevlaci.
 

Hladno januarsko vrijeme nije spriječilo veliki broj Tivćana, Krtoljana i Grbljana da prisustvuju ovom događaju koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetilaca. Krst iz barke u more spustio je iguman manastira Miholjska Prevlaka, Benedikt, a ka njemu je zaplivalo četrdesetak vjernika među kojima su ove godine bile i tri djevojke.
 

Piper je i ove godine bio bez premca i prema očekivanjima prvi doplivao do krsta. Manastirsko bratstvo je za sve učesnike i posjetioce organizovalo u Duhovnom centru trpezu ljubavi, a nagrade učesnicima uručio je arhimandrit Benedikt.

Obzirom da je četiri puta osvojio časni krst, prevlački iguman je predajući Bošku Piperu ikonu na dar, rekao da od narednih godina zbog pokazane nadmoći prelazi u takmičarski žiri.

„Neka je blagosloven ovaj dan posebno našim mladim vitezovima koji se ovdje takmiče za krst. Divan je dan bio, isti broj takmičara kao i prošle godine. Boško je mladić koji se predao ovom sportu. Čestitam mu i predajem ovaj mali dar, naš je predlog da one sledeće godine bude počasni gost i da damo šansu i drugima,“ rekao je otac Benedikt.

Učesnici kažu da uprkos tome što je vjetar stao, a vrijeme bilo toplije, more je bilo hladnije nego prošlih godina.

„I ove godine sam stigao prvi, nije samo što sam vaterpolista i ovaj put sam bio brži od ostalih. Dolaziću i dalje na Bogojavljenje na Miholjsku Prevlaku jer sam ovdje što se kaže svoj na svome i evo plivam na Bogojavljenje petu godinu zaredom,“ rekao je Piper.

Na plivanju za časni krst koje je prvi put ove godine u Bigovi organizovao crkveni odbor Srpske pravoslavne crkvene opština Grbalj. Plivalo je dvadesetak mladića, a prvi je do krsta doplivao sedamnaesetogodišnji Aleksa Lazarević. Njemu i ostalim učesnicima nagrade je uručio donjograbljaski paroh, protojerej stavrofor Jovan Rajak.

Budva: Do krsta prvi Danilo Dragović 
 
 
foto: Fejsbuk
 
Za Časni krst se i ove godine plivalo u Budvi a među plivačima je bilo i djece. Po hladnom vremenu iskupilo se mnogo posjetitelja a krst je plivalo oko trideset plivača. 
 
foto: Fejsbuk
 
 Pobjednik je po treći put Danilo Dragović.

Republika Srpska: Plivalo se za Časni krst u srpskim gradovima

Bogojavljenska litija počela je u 12 časova ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja i krenula ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu gdje će biti organizovano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Krst časni, prenosi RTRS.

Prethodno je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem sa sveštenicima ove eparhije u Hramu Hrista Spasitelja služio Svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika. Liturgije i plivanje za Časni krst organizovani su i u drugim gradovima i opštinama Srpske.

Rastko Kostović iz Foče pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra. Petar Marić je pobjednik u Trebinju, Mario Vukojević treći put je prvi doplivao do Časnog krsta na ušću Sane u Unu na gradskoj plaži Ada u Novom Gradu.

Vukojević kaže da je fenomenalan osjećaj učestvovati u manifestaciji pred velikim brojem sugrađana. Zlatko Pazurević iz Novog naselja, opština Derventa, prvi je došao do Časnog krsta na rijeci Ukrini.

Zbog bogojavljenskih svečanosti, u Banjaluci je izmijenjen i režim saobraćaja.

Podgorica: Do krsta prvi Rade Dabetić
 
 
foto: Fejsbuk
 
Prvi do časnog krsta u Podgorici, stigao je dvadesetosmogodišnji momak Rade Dabetić. On je osvojio i nagradu od 300 evra.

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske prethodno je služilo Svetu službu u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, sa početkom u osam časova. Nakon liturgije u 12 časova, na ušću Ribnice u Moraču obavljeno je tradicionalno Bogojavljensko plivanje za časnim krstom, a mitropolit je prethodno osveštao dvije rijeke.

Pobjednik je okupljenje vjernike pozdravio sa „Bog se javi“:

„Osjećaj je divan! Prvi put plivam za časni krst. Učestvovaću i sljedeće godine. Hladno je bilo, ali toplo u srcu! Nadam se da sam ovim oprao sve grijehe i duhovno se pročistio,“ kazao je Dabetić.

Dabetić je, inače apsolvent arhitekture i danas je od mitropolita dobio blagoslov za izradu projekta obnove Manastira Zlatica
 
Dabetić do mitropolita Amfilohija
 
 „Bog se javio na ovaj sveti dan, da bi sav svijet objedinio vječnom ljubavlju”, kazao je mitropolit. „Kao što se gospod u Jordanu krstio, tako se i mi danas krstimo oveštajući vode krstom. Neka ljubav koja je zasijala na Jordanu ispuni sva srca ovoga grada i cijeloga svijeta… Neka vam Bog da, da preko ovog svetog praznika zasija i obasja sve nas, i da ovaj zlatni krst zasija kod Njegoša na Cetinju i da se sveti Petar Cetinjski vrati tamo gdje je oduvijek trebao da bude,“ kazao je on.

IN4S
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.