Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Izvor: RTS, 28.Jul.2016, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Obeležava se Svetski dan borbe protiv hepatitisa. S obzirom na to da se u svetu svake godine dijagnostikuje 10 miliona novih slučajeva, Svetska hepatitis alijansa pokrenula je globalni projekat pod nazivom "Za svet bez hepatitisa", s ciljem da se do 2030. godine eliminiše opasni virus, koji je 7. uzrok smrtnosti u svetu. Testiranje na hepatitis preporučuje se svim osobama koje spadaju u takozvane rizične grupe. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Lekari podsećaju da hepatitisi B i C ne mogu da se dobiju rukovanjem, niti ako radite ili se družite sa obolelom osobom. Oba virusa se prenose zaraženom krvlju, odnosno, ako upotrebljavate korišćene igle i špriceve, imate nezaštićen seksualni odnos, tokom porođaja sa majke na dete... 

Rizik donose i tetoviranje, pirsing, stomatološke ili hirurške intervencije nesterilisanim instrumentima, tretmani kod pedikira i manikira, kao i korišćenje sredstava za ličnu higijenu osobe inficirane virusom hepatitisa B i C.
I ove godine, Svetski dan borbe protiv hepatitisa Srbija dočekuje sa istim problemima.
"Nemamo nacionalnu strategiju, nemamo sistem preventive, nemamo sistem skriniga, odnosno ciljanog testiranja, a onda se postavlja i pitanje kada budemo jednog dana i imali tu Nacionalnu strategiju, koliko će nam vremena trebati da je uvedemo u praksu, dakle apsolutno smo na čekanju i pacijenti umiru od bolesti za koju postoji lek", ističe Ivana Dragojević iz Udruženja za borbu protiv hepatitisa "Hronos".
Prema njenim rečima, svaki pacijent koji danas dođe do ciroze ili kancera, znači da je sistem zakazao.
"Poslednjih 15 godina u Srbiji je moguća samo dvojna terapija zasnovana na interferonu što nažalost više nije standard u svetu, veliki broj pacijenata koji je lečen tom terapijom, nije odgovrio na tu terapijsku opciju, to su pacijenti kojima su neophodni novi lekovi, oni nažalost nisu stavljeni na listu...", objašnjava prof. dr Jasmina Simonović Babović sa Infektivne klinike KCS.
U Udruženju pacijenata tvrde da je mnogo onih koji nose virus a da to ne znaju i da jednom izlečeni pacijent mora stalno da se kontroliše. Najmanje opasan, hepatitis A, prenosi se prljavim rukama, pa je najvažnija prevetivna mera higijena, mada postoji i vakcina.
Vakcinisanje protiv hepatitisa B, koji je stotinu puta zarazniji od virusa HIV-a, obavezan je deo programa imunizacije, dok za hepatitis C ne postoji vakcina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.