Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra 156 godina od smrti kneza Milošša Obrenovića

U Sabornoj crkvi u Beogradu sutra će biti obeležena 156.godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića.

Ceremonija, koju će predvoditi pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović, obuhvata verski obred, polaganje venaca i odavanje počasti.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Odbora za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije Vlade Republike Srbije, koji organizuje komemorativnu svečanost.

Knez Miloš Obrenović, koji je vladao od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine, bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara, podseća se u saopštenju.

Za predvodnika Drugog srpskog ustanka izabran je na Cveti, 23. aprila 1815. godine, u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Vladavine kneza Miloša Velikog obeležilo je postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog Carstva, kao i zavođenje lične vlasti i sukobi sa političkim protivnicima. Bio je veliki protivnik donošenja ustava koji bi ograničio njegovu do tada apsolutnu vlast u Srbiji.

Nakon što je 1835. godine usvojen Sretenjski ustav, unutrašnjepolitička kriza u Srbiji počela je da se zahuktava da bi kulminirala 1838. godine proglašsenjem takozvanog Turskog ustava i abdikacijom kneza Miloša sledeće godine.

Nakon svrgavanja kneza Aleksandra (Karađorđevića), knez Miloš se po drugi put našao na srpskom prestolu, odnosno od 1858. do smrti 26. septembra 1860. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Miloš Veliki, kako ga pamti Srbija

Izvor: Mondo, 26.Sep.2016, 00:03

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas će biti obeležena 156. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića...Foto: Printscreen/YouTube..Knez Miloš Obrenović, koji je vladao od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine, bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara...Za predvodnika Drugog...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.