Susret studenata i budućih brucoša Filološkog fakulteta

Izvor: RTS, 27.Apr.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret studenata i budućih brucoša Filološkog fakulteta

Do početka prijemnog ispita, Filološki fakultet u Beogradu će za buduće studente jednom mesečno organizovati otvorena vrata. Cilj je da se srednjoškolcima pruže sve potrebne informacije kako bi što spremnije dočekali prijemni i upisali studije željenog jezika.
U predstavljanju studijskih programa i načinu studija ovoga puta najagilniji su bili sami studenti. A na Filološkom fakultetu se izučavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 34 strana jezika.

"Učim engleski, francuski, italijanski i slovenački, a planiram da upišem francuski. Njega najduže učim i najzanimljiviji mi je, i najbolje mi leži. I kada sam putovala po inostranstvu, najviše sam imala komunikacije na francuskom jeziku", kaže buduća brucoškinja Čarna Brzaković.
Milica Mojsilović, studentkinja prodekanka Filološkog fakulteta u Beogradu, kaže da je najveće interesovanje za španski i engleski jezik.
"Studente je u suštini najviše zanimalo kakav je proces polaganja prijemnog ispita, kako upasti na budžet, koliko je poena potrebno za budžet, gde su dobili sve razjašnjene informacije što se tiče samog upisa na studije", kaže Milica Mojsilović.
Na Filozofskom fakultetu trenutno studira više od 10.000 akademaca. Po sticanju diplome mogu da rade u obrazovnim ustanovama ili institucijama kulture, medijskim kućama ili u diplomatiji.
Student ruskog jezika Filip Stajić smatra da će biti posla za njega nakon studija.
"U Srbiji se trenutno razvija ruski jezik, po školama počinje opet da se uči, dosta firmi se otvara i naprosto smatram da će biti posla oko toga", rekao je Stajić.
Anđelka Micić zadovoljna je uslovima na fakultetu.
"Uslovi studija su odlični, jako mi se dopada kako je sve organizovano. Ima mnogo festivala na kojima je omogućeno druženje, u isto vreme i učenje, volontiranje", rekla je Anđelka.
Studentkinji grčkog Slavici Teodorović dopada se izbor predavača, kao i to što na fakultetu ima dosta stranih lektora i što se radi na konverzaciji.
Prijemni za srpski jezik nije težak, kaže Jovana Ivaniš, studentkinja srpskog jezika i književnosti.
"Gramatika je 30 poena, izgleda kao takmičenje i kao prijemni ispit za srednju školu na koji smo već navikli, dok je drugi deo analiza pesme i esej koji izgleda kao maturski. Potrebno je malo pripreme, ali uz malo truda nije teško", ohrabruje buduće studente.
I ove godine trebalo bi da se upiše više od 1.300 studenata. Upis je javan i vrši se tek nakon prozivke, pa kandidat ne može nikog da ovlasti da ga upiše već mora da bude prisutan na samom upisu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.