Stablo kruške posred kuće

Izvor: Blic, 27.Feb.2015, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stablo kruške posred kuće

U boljevačkom selu Valakonje kad malo kreneš uzbrdo ugledaš jedan kućerak a nad njim se nadvile grane, krošnja onolika! Vidiš, iz kuće viri drvo, pa ti ništa nije jasno.

A onda izlazi domaćin Milija Bejić (75), koga svi znaju kao Jovu, pa krene da se smeška.

- Misliš, prijatelju, da sam blesav il’ sam poludeo. E grdno se varaš, sad ću da ti objasnim što mi posred kuće prolazi kruška i što korenje podranja kuću i što mi krov pod krošnjom pa mu dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da već 30 godina spavam pod kruškom - kaže veselo Milija.

I počinje da priča... Pre više od 30 godina od oca je nasledio jednu livadu, a nasred livade kruška. To, i odelo na sebi, bilo mu je sve što ima.

- Sirotinja pa to ti je. Nisam imao ništa, ni pojatu da prespavam. Tako skupim slamu pa stavim ovde ispod kruške, metnem preko nekakvu prostirku i tako odspavam. Tri meseca mi je kruška bila jedini dom. Budile me sove noću, a ja se mislim, nije ništa, neću da se plašim, čuva me moja kruška. A onda, mic po mic, nekako skupim pare pa zovnem selo da zidamo kuću - priča, a kao da mu je milo što ko zna koji put ponavlja istoriju svoje kruške.

Ima 100 godina, al‘ rađa

- Slušaj da ti kažem. Ovu krušku je zasadio moj deda, starija je od mene, ima preko 100 godina al’ rađa! Padnu kruške po krovu, pa se kotrljaju, ja ih sakupim i napravim džem i rakiju. Uh, kakvu one rakiju daju! Tako mi se ona odužuje. A ja je negujem ko da mi je rod. Okopavam, đubrim, krečim, odsečem sasušene grane. Čuvamo se moja kruška i ja- reče pa potapša drvo kao starog prijatelja.

Skupile se komšije, hoće da iseku drvo. Milija ne da! Oni mole, objašnjavaju, kud će kuću da prave oko drveta.

- Ma počeli da prete da će da napuste zidanje, neki me zaklinjali, neki preklinjali, a ja jok! Kruška mi je bila prvi dom, a prvi dom se ne ruši, odvajkada je tako - smeje se on.

Meša se malter, ređaju cigle, komšije malo gunđaju, malo se i podsmehuju, ali svi paze da ne oštete krušku. Stigli i do tavana, hoće da skrešu grane, ali Milija ne da ni to. Bolje, kaže, sve ovo da srušite, nego da mi sakatite prvi dom.

U kuću se uselio pre 30 godina. Kruška je u predsoblju, pa kad uđeš, prvo ugledaš drvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.